U Goraždu postavljena replika ratnog oklopnog vozila koje je služilo za prijevoz ranjenika

Preporučujemo

U centru Goražda u Omladinskoj ulici postavljena je replika ratnog oklopnog vozila koju su uz podršku ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole Džemal Bijedić.

Eksponat je postavljen u neposrednoj blizini “Mosta ispod mosta”, uz replike goraždanske ratne centrale te palete iz akcije “Padobran” koji takođe svjedoče o dosjetljivosti, hrabrosti i načinu preživljavanja Goraždana u najtežem ratnom periodu.

- -

Replika ratnog oklopnog vozila postavljena je povodom obilježavanja 30. godišnjice otpora Goražda ratnoj agresiji.

“Ratno oklopno vozilo koje se tada zvalo “Opresa” ručno su izradili pripadnici Teritorijalne odbrane Goražda i ono se u periodu od maja do septembra 1992. godine, u najtežim ratnim okolnostima, koristilo za prevoz ranjenika, ljekara i lijekova preko gradskog mosta. Na jednom takvom humanom zadatku 9.juna ’92. poginuo je vozač Mujo Hamzić čije su supruga i kćerke prisustvovale postavljanju replike koja će ostati kao trajni podsjetnik na ta vremena, za buduće generacije”, kazao je Aganović.

U Srednjoj stručnoj školi “Džemal Bijedić” kažu da su na izradi replike radili učenici mašinske struke zajedno sa nastavnikom praktične nastave Jasminom Omanovićem.

“Replika je postavljena u Omladinskoj ulici gdje će naši sugrađani ali i svi gosti koji dođu u ovaj grad imati priliku da vide šta su branioci našeg grada koristili za prijevoz ranjenika, djece i ostalih sugrađana. Drago nam je da smo na ovaj način dali doprinos u obilježavanju veoma bitnog datuma za naš grad”, kaže Sedijn Hadžimusić, direktor škole.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...