Marić upitao Delića: Jeste li Vi ministar ili skretničar

Preporučujemo

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić je na današnjoj sjednici Skupštine KS upitao ministra privrede KS Adnana Delića da li je on samo skretničar u Vladi Kantona Sarajevo, piše Faktor.

Naime, zastupnici na današnjoj sjednici razmatraju Prijedlog Zakona o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju koji je u resoru Ministarstva privrede KS.

- -

– Ministre Deliću, mladi ste i ja ću pokušati da razumijem Vašu mladost. U trenutku kada sam pomislio da ste uspostavili kontrolu nad svojim istupima i nastupima u Skupštini KS shvatio sam da je to bio samo privid. Iz vašeg nastupa, potpuno dobronamjerno bez namjere da polemiziram sa Vama, predstavit i Vaše izlaganje i način kako ste to uradili.

Nastupili ste sa tvrdnjom da je ovo Vladina agencija a ne Ministarstva privrede. Logično pitanje je, ako je Vladina agencija, da li ste Vi ministar te Vlade – kazao je Marić, te nastavio:

– U ime koga ste Vi nastupili. Ovako je ispalo da se Vi ograđujete svjesni manjkavosti ovoga što ste nam predstavili, a druga stvar možda ostavljate ili želite da ostavite dojam da niste kompetentni da govorite o ovome, niti ste ovlašteni da govorite i ne znam što ste Vi došli ako smatrate da je to Vladina agencija.

Marić je kazao da je ministar dužan da da odgovore na pitanja zastupnika.

- -

– Vi ste imenovani dužnosnici, ako je ovo Vladina agencija, što ste ovdje došli. Pitamo Vas i Vi ste trebali da odgovorite. Kad Vas pitamo o nekim stvarima o zaposlenicima, o preuzimanju zaposlenika, kažete to su tehničke stvari. Zastupnici pitaju sve jer hoće da Vam daju podršku. Trebali ste da dovedete nekog od pomoćnika – naveo je Marić, te dalje nastavio:

– Kazali ste da su građani apatični, ni zašta nisu zainteresirani, i time ste frustrirani. Ti apatični građani dovedeni su u takvu situaciju i nemaju vjere ni u šta, a mi smo dužni da im vratimo nadu da ćemo uraditi nešto adekvatno na zaštiti njihovih interesa. I kada ste više puta adresirali i usmjeravali nas da postavimo pitanja Vladi, nekom drugom ili samoj agenciji koja je do sada postojala, u jednom trenutku sam zaista pomislio da ste Vi kao skretničar, neko ko daje servisne informacije za ovom govornicom i usmjeravate nas kod koga možemo da potražimo odgovore na pitanja. Kako je to moguće. To je taj odnos prema zastupnicima.

Najnovije

Američka zvaničnica poslala snažne poruke iz Srebrenice

Liz Allen, podsekretarka za javnu diplomatiju i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a danas je nastavila posjetu...