U 5 do 12: Borci na više lokacija danas protestuju

Preporučujemo

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu poručili su nedavno da će danas ponovo izaći na masovne proteste.

“Bacanje prašine u oči, idemo na kantone, razvlače nam pamet. Razvući ćemo je i mi njima”, poručio je nedavno za N1 Hamza Krkalić, demobilisani borac.

- -

Kako su najavili, organizovat će nove proteste.

“Bit će na 4, 5 mjesta nebitno, ostavljeno je svakom kantonu da odredi lokaciju. Bit će 5 do 12”, ističe Krkalić.

Na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH je, sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

– Data je puna podrška rješavanju ovog važnog društvenog pitanja. U najkraćem roku zatražit ćemo mišljenje kantona, Saveza gradova i općina i MMF-a – rekao je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata Salko Bukvarević.

- -

Federalne vlada je zadužila resorno federalno ministarstvo da hitno za narednu sjednicu pripremi Prijedlog uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih branilaca odbrambeno-oslobodilačkoga rata, prema kojoj bi pravo ostvarili demobilisani branilac muškarac stariji od 60 godina i žena demobilisani branilac starija od 50 godina, a koji nemaju drugih primanja.

Osim toga, resorno federalno ministarstvo je zaduženo da s Federalnim zavodom za zapošljavanje pokrene zapošljavanja, prije svega, djece šehida i poginulih boraca, a zatim i svih drugih boračkih kategorija.

Također, u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta utvrđena je, kaže Bukvarević, i hitna obaveza Ministarstva da pripremi odluku o usklađivanju isplatnih koeficijenata i visine osnovice za invalidnine i naknade ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca.

Vodeći računa o raspoloživim sredstvima, inicirano je da to bude, tvrdi Bukvarević, povećanje invalidnina za 1,5 posto. To bi bio prvi put u posljednjih pet godina da dolazi do povećanja invalidnina za RVI i porodice poginulih boraca.

– Također, Vlada je podržala opravdan zahtjev demobilisanih boraca za konačnu uspostavu i objavu jedinstvenog registra branilaca, te naložila Ministarstvu da razmotri sve zakonske mogućnosti za njegovu objavu. U tom smislu, nemamo problema, osim izjašnjenja Agencije za zaštitu ličnih podataka. Pokušati ćemo naći i druge modele da realizujemo ovaj zahtjev – poručio je Bukvarević.

S Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkoga rata  udružit će se Federalni zavod za zapošljavanje u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije s obzirom da je, navodi Bukvarević, ostalo oko 4.500 nezaposlene djece demobilisanih boraca.

(Index.ba)

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...