Od 18. maja saobraćat će voz od Sarajeva do Visokog

Preporučujemo

Potpisan je ugovor kojim će se uspostaviti željeznička linija od Sarajeva do Visokog, a voz bi na ovoj liniji trebao saobraćati od 18. maja.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su saopćili da su ugovor o obavljanju usluga i sufinansiranju potpisali kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) i direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) Enis Džafić.

- -

“Na prijedlog Ministarstva saobraćaja i zbog opravdanosti uvođenja linija do Pazarića i Podlugova, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila sufinansiranje željezničke linije do Visokog. Voz do Visokog počinje saobraćati od 18. maja. Na ovaj način će se i stanovnicima naselja Lješevo, u općini Ilijaš, omogućiti brže povoljnije i sigurnije putovanje, što je naš konačni cilj”, izjavio je Šteta.

U kantonalnoj vladi su napomenuli da je od ukupnog broja putnika u FBiH u prvom kvartalu ove godine, 28.715 ili 40 posto saobraćalo upravo na linijama za Pazarić i Podlugove.

“Nastavljamo dobru saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je prva prepoznala važnost željezničkog saobraćaja. Linije do Pazarića i Podlugova su opravdale očekivanja. Posebno sam zadovoljan zbog toga što ćemo sada imati vezu Sarajevo – Visoko. Mnogo je prednosti korištenja željeznica jer, pored sigurnosti, masovnog i povoljnog prevoza, rasterećujemo gužve i istovremeno doprinosimo zaštiti okoliša”, ukazao je Džafić.

Ministar Šteta vjeruje da će i ostali kantoni prepoznati važnost željezničkog saobraćaja, da će se uspostaviti nove linije te da će se ostvariti bolja saobraćajna povezanost. Najavljeno je da će se saradnja Vlade KS i ŽFBiH nastaviti, a detaljne informacije o željezničkoj liniji Sarajevo – Visoko bit će uskoro objavljene na web stranici ŽFBiH, saopćili su iz Vlade KS.

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...