Snažna podrška BiH u rezolucijama Kongresa SAD-a, Bundestaga i EPP-a

Preporučujemo

U samo nekoliko dana američki Kongres, njemački Bundestag i Evropska pučka stranka uputile su jake poruke podrške BiH.

Ogleda se to u njihovim rezolucijama, što usvojenim, što predloženim.

- -

Rezolucija američkih senatora

Deset američkih senatora uputili su Senatu američkog Kongresa prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini (BiH) u kojem se američke vlasti pozivaju da zajedno s Evropskom unijom i Sjevernoatlantskim savezom (NATO) osiguraju rezervni plan ako u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija bude ugrožena obnova mandata za vojnu misiju Evropske unije u BiH (EUFOR Althea).

Američkog predsjednika Josepha Bidena poziva se da razvije cjelovitu strategiju za BiH, daje se podrška radu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i osuđuje negiranje genocida.

“Vlasti BiH ohrabruje se da nastave tražiti članstvo u NATO i EU, te poziva Evropska unija da pojača napore, saradnju i pomoć da se ubrza proces pristupanja”, navodi se u prijedlogu rezolucije koju su uputili senatori Jean Shaheen, Chris Murphey, Chuck Murphey, Roger Wicker, Ron Johnson, Dick Durbin, Gary Peters, Edward Markey, Thom Tillis i Chris Coons.

- -

Prijedlog rezolucije osuđuje političare iz BiH i regije koji su uporni u korupciji i ličnom bogaćenju na račun prosperiteta građana, te osuđuje one koji blokiraju BiH u usvajanju neophodnih reformi koje bi osigurale članstvo u EU i NATO.

Podsjetimo, Antony Blinken, američki državni sekretar, izjavio je pred Komitetom za vanjske poslove američkog Senata 26. aprila ove godine da Zapad traži alternative da osigura ostanak međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini (BiH) ukoliko Rusija blokira obnavljanje misije Ujedinjenih nacija (UN) u toj zemlji.

Rezolucija Bundestaga

Zastupnici stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku BiH s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

“Navodno nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu.

Naveli su da su reforme u BiH decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju te da se sada pojedini politički lideri “sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – također kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

“Posebno, političke aktivnosti narodnih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište BiH kao državu i dom za raznoliko stanovništvo”, naveli su.

Dodaju da je ova “prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi” neprihvatljiva i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Poslanici, između ostalog, pozivaju vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”.

Također, pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Pored toga, od političkih lidera Srbije, u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, te i Hrvatske “treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, nastavak Berlinskog procesa i jačanje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te na podršku Njemačke za operaciju EUFOR Althea u BiH.

Rezolucija EPP-a

 

Na 27. Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) koji je održan danas u Rotterdamu usvojena je Rezolucija “Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine”.

 

Iz Rezolucije je, iako su na tome insistirali iz HDZ BiH, izbačeno legitimno predstavljanje i osuđene su blokade na državnom i entitetskom nivou.

 

“Oštro osuđujemo najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje. Bilo kakve neustavne secesionističke akcije, izlazeći iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se pozabavi neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu”, navodi se u Rezoluciji i dodaje:

 

“EPP podržava politički dijalog kojem se mora dati prioritet nad blokiranjem važnih političkih procesa i reformi, čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalni rizik za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. EPP poziva da se provede izborna i ustavna reforma u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda, što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana. EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se u ovaj proces uključe sve stranke iz grupacije EPP-a – navodi se između ostalog u danas usvojenoj rezoluciji”.

 

Rezolucije EPP-a i Bundestaga već je osudilo rukovodstvo RS-a, što najbolje govori o kako važnim dokumentima za BiH se radi.

Najnovije

Zbog američkih sankcija SDS ne može na izbore, SNSD može

Ukoliko promijeni ime stranke, SDS će ostati bez članova biračkih odbora, jer, prema amandmanima na Izborni zakon BiH koje...