Njemačka vlada odobrila slanje vojnika u EUFOR misiju u BiH

Preporučujemo

Njemačka Vlada u srijedu je nakon deset godina opet odobrila raspoređivanje svojih vojnika u vojnu misiju Europske unije u Bosni i Hercegovini, EUFOR Althea.

Kako prenose strani mediji, raspoređivanje do 50 vojnika, koje još treba potpisati Parlament, bit će odobreno do 30. juna 2023. godine.

- -

Glasnogovornik Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da će vojnici biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu koji će djelovati kao “oči i uši” misije.

Njemačka je zadnji put odobrila slanje trupa u misiju, poznatu kao operacija Althea, prije otprilike deset godina.

Associated Press podsjeća kako su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućeg raspada etnički podijeljene balkanske zemlje ako se raspadne Dejtonski mirovni sporazum sklopljen prije više od 25 godina.

Vijest je prenijela i agencija AFP, koja navodi kako bh. građani u oktobru ove godine izlaze na izbore , ali i to da istovremeno raste strah da Rusija, koja vodi rat u Ukrajini, “raspiruje žar separatizma u duboko podijeljenoj balkanskoj zemlji”.

- -

Navodi se kako je operacija EUFOR Althea aktivna od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji. Sastojeći se od vojnika iz više od 20 zemalja, posljednji put je uključivala njemačke vojnike 2012. godine.

Njemačka će poslati najviše 50 vojnika u zemlju, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit, dodajući da je mandat ograničen na godinu dana.

Odluku je pozdravio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Najnovije

Predsjednik Sindikata policijskih službenika pozvao Katicu da se ne miješa u operativni rad policije

Inicijativa zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Arijane Memić kojom traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima u...