Fajon: Razgovor s liderima Z. Balkana u Briselu bio je veoma gorak

Preporučujemo

Debatu o proširenju EU na Zapadni Balkan treba ubrzati, izjavila je danas slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.
U intervjuu za slovenačku agenciju STA, Fajon je kazala da, ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sljedećeg rata u neposrednom susjedstvu Slovenije.

Fajon je ocijenila da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći sigurnosni rizik.

- -

– U tom kontekstu, razumijem i bijes, razočaranje, frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja – istakla je Fajon, napominjući da je Bosna i Hercegovina ispunila nekoliko kriterijuma.

Naglašava da je s francuskom koleginicom Catherinom Colonna u Luksemburgu razgovarala posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubijedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodjele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema njenim riječima, Moldavija je dobila status za veoma kratko vrijeme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma, prenosi Tanjug.

– To je teško razumjeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak – dodala je Fajon.

Najnovije

Općina Tešanj na ovogodišnjim izborima će imati nove tehnologije glasanja

Načelnik Općine Tešanj objavio je da će ova općina na predstojećim izborima koristiti nove tehnologije prilikom glasanja. Načelnik Tešnja Suad...