Zemlje G7 razmatraju ograničenje cijena ruske nafte

Preporučujemo

Lideri zemalja G7 u nedjelju su razgovarali o borbi protiv brzog rasta inflacije, uz istovremeno pojačavanje pritiska na rusku ekonomiju ograničenjem ruskih izvoznih cijena nafte.

Nakon prve sjednice o globalnoj ekonomiji na samitu G7, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da su razgovarali o tome kako ojačati svjetsku ekonomiju.

- -

– Moramo se uhvatiti u koštac s inflacijom, uz održavanje rasta. Podržavati ekološku i društvenu održivost, istovremeno održavajući fiskalnu i finansijsku stabilnost, te ojačati otpornost lanaca snabdijevanja – rekla je ona.

Napominjući da su cijene energenata “najveći pokretač inflacije”, Ursula von der Leyen je izjavila da je Evropa to nastojala ublažiti “diverzifikacijom snabdijevanja, uštedom energije i obnovljivim izvorima energije”.

Da bi se riješio ovaj problem i smanjila zavisnost o Rusiji, jedna od mjera o kojoj raspravljaju lideri sedam najbogatijih zemalja svijeta je ograničenje cijena ruske nafte.

Cijene nafte su povećane od početka ruskog rata u Ukrajini, a dosegle su višegodišnje maksimume, dok se naftom tipa Brent prošle sedmice trgovalo po cijeni od 125,19 dolara.

- -

Postavljanjem ograničenja cijena koju Rusija može naplatiti za svoju naftu, zapadne zemlje se nadaju da će smanjiti prihode Moskve, dok će u isto vrijeme omogućiti veće snabdijevanje naftom globalnog tržišta.

Američka ministrica finansija Janet Yellen ranije je rekla da će ograničenje cijene ruske nafte biti “važan način da se spriječe problemi u zemljama s niskim dohotkom i zemljama u razvoju koje se bore s visokim troškovima hrane i energije”.

SAD je predložio gornju granicu cijena o kojoj će odlučiti potrošači nafte.

Francuska novinska agencija AFP pozivajući se na izjavu visokog zvaničnika objavila je u nedjelju da je Pariz upozorio proizvođače nafte da ograniče cijene i podržao američki prijedlog za maksimalnu cijenu nafte.

Očekuje se da će više detalja o ograničenju cijena biti otkriveno tokom trodnevnog samita G7 koji se održava u Njemačkoj.

Najnovije

Sudar tramvaja i auta u centru Sarajeva prošao s manjom štetom, tramvajski saobraćaj bio obustavljen

Tramvajski saobraćaj jutros od 7.53 sati do 8.10 sati bio je u zastoju na relaciji Skenderija – Baščaršija –...