Ključni NATO samit: Biden najavio pojačanje snaga

Preporučujemo

Ključni samit NATO-a na kojem će biti donesena odluka da se Finska i Švedska pozovu u Alijansu počeo je u srijedu u Madridu.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden najavio je američko pojačanje snaga NATO-a u Evropi, rekavši da je Alijansa danas potrebnija “nego što je ikada bila”.

- -

NATO će biti “pojačan u svim pravcima u svim domenima, kopnu, vazduhu i moru,” rekao je on na samom početku samita transatlantske alijanse koji se održava u Madridu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na samom početku samita uz američkog predsjednika da će ovo biti “historijski samit koji će promijeniti NATO u godinama koje dolaze.”

Stoltenberg je ranije izjavio kako očekuje brzu ratifikaciju članstva Finske i Švedske u vojnom savezu.

NATO lideri su se u Madridu 29. juna okupili na samitu koji je, kako se vjeruje, jedan od najvažnijih samita Alijanse posljednjih godina.

- -

“Na samitu ćemo donijeti odluku da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice, to je neviđeno brzo”, kazao je Stoltenberg novinarima.

Obje zemlje podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u sredinom maja.

“Nakon poziva, potreban nam je proces ratifikacije u trideset parlamenata. To uvijek traje neko vrijeme, ali takođe očekujem da će to proći prilično brzo jer su saveznici spremni pokušati da se taj proces ratifikacije dogodi što je brže moguće”, dodao je Stoltenberg.

Premijer Španije Pedro Sanchez rekao je da Alijansa šalje snažnu poruku predsjedniku Vladimiru Putinu o ruskoj invaziji na Ukrajinu: Nećete pobijediti.

Ranije je Sanchez rekao da će Rusija biti identificirana kao “glavna prijetnja” NATO-a u novom strateškom konceptu.

“Šaljemo snažnu poruku Putinu: ‘nećete pobijediti'”, rekao je Sanchez u govoru.

Turska, Švedska i Finska potpisale su 28. juna memorandum o procesu pridruživanja Švedske i Finske NATO-u.

Memorandum su potpisali turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i njegove kolege iz Finske i Švedske, Pekka Haavisto i Ann Linde.

Memorandum je potpisan u Madridu, u okviru samita NATO-a.

“Sa zadovoljstvom mogu objaviti da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima na marginama samita NATO-a u Madridu.

 

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...