Hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle u Mekku, čekaju red za obavljanje umre

Preporučujemo

Hadžije iz Bosne i Hercegovine koji su ove godine otputovali na hadž stigli su danas iz Medine u Mekku gdje će nastaviti vjerske aktivnosti.

Prema riječima odgovornih iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svi su dobro i zdravo i sa ushićenjem čekaju da ugledaju Kabu.

- -

Hadžije podijeljene u tri grupe napuštale su od ranih jutarnjih sati Medinu u intervalima. Prva grupa je krenula u 8:00, druga u 9:00, a treća u 10:00 sati.

Obučeni u ihrame, hadžihanume i hadžije su zanijetili umru na mikatu Zul- Hulejfa, klanjali dva rekata i nastavili putovanje ka Mekki.

Nakon dolaska u ovaj sveti grad, hadžije su se smjestile u hotel gdje se odmaraju i čekaju svoj red da obave umru, s obzirom da saudijske vlasti ove godine traže od hodočasnika da se unaprijed najave kako bi im odredile termin umre.

Umra je hodočašće koje se obavlja mimo vremena hadža, a ima za cilj posjetu Kabi i obavljanje određenih radnji, od kojih su: tavaf, sa’j između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

- -

Nakon obavljene umre, naše hadžije će skinuti ihrame i, dok budu čekali obavljanje hadža, činiti ibadete u Mekki. Obredi hadža počinju 7. jula a Kurban-bajram je 9. jula, saopćile su jučer saudijske vlasti nakon što su vjerski učenjaci potvrdili da su vidjeli mladi mjesec, odnosno da je počeo hidžretski mjesec zul-hidže.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...