Mijatović: Dva vršnjaka Srbin i Bošnjak u Srebrenici pričaju istim jezikom, razumiju se, osjećaju se bratski kao dva Bosnaca

Preporučujemo

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH, i ove godine je prisustvovao  na obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici. Mijatović je na društvenim mrežama kako je proveo vrijeme sa Ćamilom Durakovićem, kazavši kako njih dvojica vršnjaci sa različitim sudbinama.

-Brat Ćamil čeka sa kafom sedimo nas četvorica spremamo se put Potočara na komemoraciju, ulazi majka ponovo: ” deco ne možete ići bez doručka”… da to su te Bosanske majke iste i u Srebrenici i u Banja Luci, napisao je Vojin.

- -

Njegov status prenosimo u cjelosti:

– 🇧🇦 STIGOH U BANJA LUKU IZ POTOČARA

Sve što čovek radi u životu treba ostaviti neki trag, ovakvi dani poput ovog 11.07.2022. u meni ostave brazdu.

U toj brazdi se nakupi čoveku svega i vrlo teško može doneti neke zaključke i tako stoji ta brazda, valjda ta i sve ostale brazde definišu čoveka.

- -

Juče smo proveli ceo dan u Potočarima sa ljudima, pričali, sedeli, šetali hiljade nepoznatih i poznatih ljudi svi zajedno, a svako sa svojim teretom u životu.

Naporan je bio dan, težak nekako bez zraka. Dolazimo uveče kod našeg Ćamila na konak, na pragu nas dočekuje njegova majka, sa osmehom i zagrljajem kao najmilije.

Po prvi put srećem majku svog druga koja je isto u Srebreničkom genocidu izgubila svoje najmilije. Grli me ta žena i kaže sine: “ja tebe gledam isto ko mog Ćamila”.

Sedimo u dnevnoj sobi Ćamil, Aco, Sale i ja, majka nam je spremila večeru, galami na Ćamila da nam sipa sok, onak kao i u svakoj kući u Bosni, gosti se moraju ugostiti.

Ostajemo dugo u noć prepričava nam Ćamil sva ta dešavanja do kobnog 11.07.1995. u dahu slušamo, osećamo preživljavamo…..

Sale i Aco odlaze na sprat da spavaju, ostajemo Ćamil i ja, pričamo. Gledam Ćamila mi smo vršnjaci rođeni smo 1979. godine on u Srebrenici ja u Banja Luci. Imali smo različite sudbine, njegova je bila jako teška.

Sat posle ponoći dva vršnjaka Srbin i Bošnjak u Srebrenici pričaju istim jezikom, razumeju se, osećaju se bratski kao dva Bosnaca.

Zaspao sam u sekundi kada sam legao, budim se u Srebrenici, brat Ćamil čeka sa kafom sedimo nas četvorica spremamo se put Potočara na komemoraciju, ulazi majka ponovo: ” deco ne možete ići bez doručka”… da to su te Bosanske majke iste i u Srebrenici i u Banja Luci.

E sad zašto ovo sve pišem, želim da moja Una zapamti ovu brazdu, da zna da u Srebrenici živi Ćamilova kćerka Ajna i da znaju obe da ako ništa drugo njihovi očevi su se razumeli, družili i delili i planove i osećaje i strahove.

Ovde ću stati, a dok sam živ ostaću dosledan svojim osećajima bez obzira na cenu koja se plaća, Srebrenica je i moja rana, ko razume razumeo je, ko ne razume neće nikada, napisao je Mijatović.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...