Švercer kokaina uhvaćen u RS-u: Titovim brodom pokušao krijumčariti drogu

Preporučujemo

Na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Interpol, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u petak u Banjoj Luci uhapsili državljanina Crne Gore Dejana Rovčanina, koji je označen vođom grupe koja je tokom 2019. planirala da Titovim brodom Jadran preveze 56 kilograma kokaina u Tursku.

KRIMINALNA ORGANIZACIJA

Prema saznanjima Oslobođenja, Rovčanin se već duži period krio u Banjoj Luci i to zahvaljujući lažnim dokumentima koje je imao.

- -

– Europol je poslao podatke MUP-u RS-a da se Rovčanin pod lažnim identitetom krije u BiH, tačnije u Banjoj Luci. Tada je formiran tim koji je osmislio plan akcije hapšenja, koja je imala pozitivan ishod, rekao nam je izvor iz policije. Nakon privođenja osumnjičenog, policija je pretresla objekte u kojima je osumnjičeni boravio.

Za Rovčaninom je potjernica bila raspisana zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nezakonito držanje oružja. On je nakon hapšenja predat Sudu BiH koji će donijeti odluku o daljim mjerama.

Ova grupa je, naime, planirala da u aprilu 2019. školskim brodom Jadran u Tursku prošvercuje 56 kilograma kokaina, koji je trebalo da bude plaćen istom ili većom količinom heroina. Te planove osujetili su crnogorski istražitelji kada su pretresli brod i tom prilikom pronašli kokain čija vrijednost prelazi pet miliona eura. Protiv Rovčanina i članova njegove grupe podignuta je optužnica u kojoj se navodi da su njegovi saradnici bili Vladimir Račić i Vojin Stupar.
Stupar je u pritvoru, a za Račićem je na snazi crvena potjernica. Pod istragom su i podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović i Tivćanin Radomir Ostojić, dok je status svjedoka saradnika dodijeljen starijem vodniku Milošu Kuliću.

Račić i Rovčanin su planirali više krivičnih djela, obezbjeđivali novac, vozila, telefone, drogu, oružje i municiju. Njihova uloga je bila i da vrbuju članove kriminalne grupe, ali i da sami obavljaju nezakonite poslove.

Zadatak Kulića bio je da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, vrbuje druge osobe za članstvo u grupi, prenosi naredbe i uputstva od organizatora.

- -

ZELENA MILJA

Rovčanin je hapšen 2012. u akciji Zelena milja zbog krijumčarenja 140 kilograma skanka. Prvostepenom presudom osuđen je na šest godina i 10 mjeseci zatvora, ali mu je kazna smanjena na pet godina i četiri mjeseca. Račić, koji je također ranije osuđivan, bio je jedan od najbližih saradnika Darka Šarića, koji je osuđen zbog šverca kokaina.

Najnovije

Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore...