Potvrdili za Index.ba: Robotičari iz BiH od 13. do 16. oktobra na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi u Ženevi

Preporučujemo

Tim mladih okupljeni oko Centara za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) iz Mostara i ove godine predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2022 Carbon Capture u Ženevi, Švicarska.  Ovaj tim okitio se ranije zlatnim medaljama, osvajali su prvo mjesto, zavidne rezultate na brojnim takmičenima.

Ovu lijepu vijest za Index.ba potvrdili su iz CERIT-a kazavši da tim čine srednjoškolci Lejla Nuhić, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta i Sanjin Brajević pod mentorstvom mr.sc.Anesa Hadžiomerovića, IT Ing. Deni Ajanić i IT student Armin Đidelija.

- -
  • S radošću Vas obavještavamo da smo dobili poziv, da i ove godine predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2022 Carbon Capture u Ženevi od 13. do 16. oktobra 2022.godine. Tim Intenzivne pripreme kreću po završetku odmora do odlaska na takmičenje. Napominjemo da smo prošle godine osvojili 1.mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover u konkurenciji od 177 zemalja učesnica – pričaju za Index.ba.

Zavidne rezultate nastavili su da nižu, te su ove godine osvojili nagradu na FIT Coding Challenge-u u kategoriji Smart Living and Innovations za primjenjivost proizvoda. Tu je i 14. Međunarodno MEB takmičenje robota koje se održalo u Sanliurfi, Turkiye 13.-16.6.2022. gdje je učestvovalo 10.803 takmičara, a naš tim je osvojio 3D printer, dva pehara i 5.500TL. Tu je i nagrada Večernjakovog pečata, Ponos Bosne i Hercegovine, na koju su također jako ponosni.

  • Nastavit ćemo pripreme u našim malim prostorijama na Bulevaru u Mostaru koje su sada uveliko modernije u odnosu na prošlu godinu. Prije svega zahvalili bi se Turskoj agenciji za koordinaciju i saradnju -TIKA, koja nam je donirala opremu poput 3D printera, pametne table, robotičkih kitova i kompjutera, kao i gosp. Bakiru Izetbegoviću koji je jedini od političara konkretno finansijski pomogao, čime su naše prostorije dosta tehnički naprednije i na čemu se zahvaljujemo. Imamo dosta obećanja od strane drugih političara i privatnog sektora i nadamo se da će održati svoja obećanja data još prošle godine, jer za ovo takmičenje u Švicarskoj su nam neophodna finansijska sredstva – istkli su iz CERIT-a.

Poručuju “robotika je budućnost, sviđalo se to nekome ili ne”.

  • Svjesni smo da će uništiti neka, ali i istovremeno stvoriti nova radna mjesta za koja će biti potrebna prekvalifikacija.  Ljudi će i dalje ostati dominantni kada pričamo o upravljanju, servisiranju, programiranju, komunikaciji, zelenoj ekonomiji i slično. Sistem obrazovanja u BiH nije loš, ali je opširan i uči se dosta nepotrebnih stvari. Mišljenja sam da moramo pratiti tržište rada i krenuti ka modifikaciji i modernizaciji Nastavnih planova i programa kako u školama, tako i na fakultetima. Roboti ne dolaze, oni su već ovdje. Mi svakodnevno koristimo i u našim domovima, a da toga nismo ni svjesni. Tu su na primjer dronovi koji su u suštini roboti – sami lete, prave snimke i fotografije, novi automobili imaju dosta autonomnih opcija poput tempomata, držanja pravca isl. Roboti će uskoro biti nezaobilazni i u bolnicama i zdravstvenim ustanovama – naveli su iz CERIT-a.

Navode da sistem “Da Vinci“ kompanije Intuitive omogućava hirurzima “asistenciju“ robota, što rezultira daleko preciznijom  hirurškom  intervencijom, a do sada je na ovim sistemima obavljeno više od šest miliona intervencija širom sveta.

  • Radostan sam što ćemo uskoro javnost moći upoznati sa našim novim projektom koji povezuje u radu države iz regiona i to Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Najvažnije jeste postojanje regionalnog razumijevanja i spremnosti da se ide naprijed – po prvi put ćemo zajednički lansirati satelit u svemir – otkrili su za Index.ba iz CERIT-a

 

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...