Parlament BiH: Niko ne može utvrditi koliko su dana državni delegati i zastupnici bili na poslu?!

Preporučujemo

Plaće državnim parlamentarcima, kao i ostalim korisnicima državnog budžeta nisu uvećane tek ovogodišnjim budžetom. Kako navode državni revizori u izvještaju o radu Parlamenta BiH za 2021., to je učinjeno i u prošloj godini.

-Bruto plaće i naknade iz plaća na 31.12.2021. godine iskazane su u iznosu od 10.669.517 KM, od čega neto plaće i naknade iznose 6.264.311 KM, a porezi i doprinosi 4.405.206 KM. Bruto plaće i naknade su za 604.606 KM veće u odnosu na prethodnu godinu. Tokom 2021. godine je isplaćena bruto plaća za prosječno 228 uposlenih – navodi se u izvještaju revizora objavljenom prošle sedmice.

- -

No, kako ističu revizori, uvidom u evidencije o prisustvu na poslu zastupnika i izaslanika ustanovili smo kako iz istih nije moguće pouzdano utvrditi koliko dana su zastupnici, odnosno izaslanici proveli radeći u svojim izbornim jedinicama, a koliko u sjedištu Parlamentarne skupštine, s obzirom na to da se za sve radne dane (osim za dane koje zastupnici odnosno izaslanici provedu na službenom putu, godišnjem odmoru, vjerskom prazniku i sl.) njihovo prisustvo na poslu evidentira kao da su radili u sjedištu Parlamentarne skupštine.

-Ovakav način vođenja evidencije prisustva na poslu otežava, odnosno onemogućava obračun i kontrolu obračuna pojedinih naknada – zaključuju revizori.

Inače, plaće zastupnika i izaslanika u Parlamentarnoj skupštini isplaćuju se prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Pravo na ostale naknade kao što su topli obrok, prijevoz, odvojeni život, smještaj itd. definirane su podzakonskim aktima Vijeća ministara BiH. Pored navedenog, zastupnici i izaslanici imaju pravo i na razliku plaće, mjesečni paušal kao i naknadu za posjetu obitelji, što je utvrđeno Odlukom o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i izaslanika. Pravo na razliku plaće zastupnik, odnosno izaslanik ima u slučaju ako je njegova plaća u matičnoj organizaciji u kojoj je stalno uposlen manja u odnosu na plaću koju bi ostvario da je u radnom odnosu u Parlamentarnoj skupštini. Mjesečni paušal pripada svakom zastupniku odnosno izaslaniku bez obzira na njegov radnopravni status, a visina paušala se dobije množenjem osnovice za obračun plaća u institucijama BiH s koeficijentom 1,50.

Nadalje, revizori su utvrdili da su ukupni izdaci za putne troškove na dan 31.12.2021. godine ostvareni u iznosu od 422.414 KM i veći su za 162.375 KM u usporedbi s putnim troškovima iz prošle godine. Financijski značajni troškovi odnose se na troškove smještaja za službena putovanja u inozemstvu (135.092 KM), troškove prijevoza u inozemstvu javnim sredstvima (111.766 KM) i troškove dnevnica u inozemstvu (70.810 KM).

- -

Službena putovanja u zemlji realizirana su u cilju prisustvovanja zastupnika i izaslanika na sjednicama domova, povjerenstava i u cilju obavljanja drugih aktivnosti Parlamentarne skupštine. Službena putovanja u Parlamentarnoj skupštini regulirana su Pravilnikom o međunarodnim aktivnostima Parlamentarne skupštine te Odlukom o službenom putovanju člana Kolegija doma Parlamentarne skupštine. Uvidom u pribavljene naloge za službena putovanja, ponovno su uočene slabosti u funkcioniranju sustava unutarnjih kontrola.

Naime, konstatirano je kako se većina naloga podnosi kasno na pravdanje, u određenim slučajevima nedostaje pozivno pismo koje predstavlja temelj za odlazak na službeni put u inozemstvo. U pojedinim slučajevima putni nalozi su retroaktivno izdani po povratku sa službenog putovanja. Također, u određenim putnim nalozima nije adekvatno obrazložena svrha putovanja te se nismo mogli uvjeriti u opravdanost takvih službenih putovanja.

Najnovije

Naša stranka predložila Miokovića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH: Zauzvrat će podržati Vukoju

Na političkoj sceni Bosne i Hercegovine odjeknula je vijest o potencijalnoj trgovini pozicijama između Naše stranke i drugih političkih...