Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić: Neki bageri stoje po godinu jer nema radne snage

Preporučujemo

Rudnici uglja Kreka, najveći u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, u prvih šest mjeseci ove godine, prema podacima Sindikata, ostali su bez 145 radnika.

– Penzionisano je 89, rudnik je napustio 51 radnik, a pet ih je preminulo. To je ukupno 145 za samo šest mjeseci. U prvom dijelu godine nikad nismo imali ovoliko penzionera jer se u penziju obično ide krajem godine. Uz penzionisanje u decembru, mislim da ćemo imati katastrofu po pitanja odliva radnika – kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

- -

On dodaje da među onima koji su otišli ima ljudi svih struka, ali je najveći dio onih koji su napustili rudnik je iz direktne proizvodnje.

Podsjećamo, u sklopu Kreke djeluju dva površinska kopa Šikulje i Dubrave te jama u Mramoru.

– Kreka ima trenutno nešto više od 1.850 radnika, a 2009. godine, kada smo ušli u Koncern Elektroprivrede BiH, imali smo 4.015 radnika. Znači više nego je prepolovljena radna snaga. Mi već sada imamo bagerske jedinice koje po godinu ne rade jer nema radnika – navodi Tokić.

Prema njegovim riječima, Kreka je stabilizirala proizvodnju na 4.500 tona dnevno, što je u skladu s brojem zaposlenih zadovoljavajuće.

- -

Većina uglja koji Kreka proizvede ide Elektroprivredi, tačnije u Termoelektranu Tuzla, a manji dio ide radnicima koji uzimaju regres u uglju te građanima.

Najnovije

Lejla Njemčević pobijedila na UCI XCO C1 utrci u Hrvatskoj

Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Njemčević i trenutno prvoplasirana na svjetskoj UCI maraton ranking listi, upisala je ubjedljivu pobjedu na...