Išerić: I Izrael se „upecao“ na legitimno političko predstavljanje

Preporučujemo

I Izrael se „upecao“ na legitimno političko predstavljanje
Piše: Dr.sc.Enver Išerić
Posjeta Dodika i Čovića Izraelu, kao da je „urodila plodom“. Izraelska ambasada u Tirani, čija administracija zahvaća i BiH, saopštila je da je „Izrael izrazio u ponedjeljak očekivanje da će izmjena Izbornog zakona u BiH osigurati jednakost i nediskriminaciju građana uz očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihovog legitimnog političkog predstavljanja u vlasti, što je u toj reformi predlagala hrvatska strana.“
Za ovakve izjave podrške bilo je potrebno preimenovati nazive ulica u Mostaru i predložiti definiciju pojma antisemitizam, posjetiti Izrael, pomoliti se na zidu plača i lobirati kod vladinih zvaničnika Izraela.
Međutim, bez obzira na sve, možemo postaviti pitanje izraelskoj ambasadi u Tirani, koja pokriva i Bosnu i Hercegovinu: šta to vi imate sa provođenjem Općeg okvirnog sporazuma u Bosni i Hercegovini i odakle crpite pravo da se miješate u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine? Šta vi imate sa Izbornim zakonom naše države? Da li to vaša država polahko zaboravlja šta je Bosna i Hercegovina, tokom historije, činila za Jevreje i kako je štitila njihova prava i njihove živote. Tada, a i u toku agresije na našu državu položili smo ispit iz ljudskih prava i moralnih principa kojih bi se svi trebali pridržavati.
Zato, umjesto što se grubo miješate u unutrašnja pitanja naše države, pod izgovorom poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije, bilo bi bolje da se posvetite poštivanju ljudskih prava Palestinaca na okupiranim područjima i da sa Palestincima postignete dogovor, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 1947. godine dogovorite stvaranje dvije suverene države (izraela i Palestine) na prostoru nekadašnje Palestine i uz to da se povučete sa okupiranih teritorija, kako bi osigurali mir i ljudska prava u tom dijelu svijeta.
Nemojte svojim postupcima narušavati tradicionalno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Izraela.

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...