Analiza Index.ba: Konakovićevi fatalni potezi ili kada riječi ne prate djela

Preporučujemo

Da je SDA konferenciju za novinare posvećenu diplomi predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića održala 19. septembra 2008. (ili nekog drugog datuma te godine) umjesto jučer, 19. septembra 2022., dakle čak 14 godina nakon što se Konakovićeva osporena diploma provlačila kroz medije, to bi bio pun pogodak. Ali, nije. Konaković je tada bio dio SDA, a danas im je suparnik na izborima.

No, ako zanemarimo tajming ili želju za političkom diskreditacijom Konakovića baš sada u jeku predizborne kampanje, ipak ostaje gorak ukus vezano za njegovu diplomu i činjenicu da je, kako se tvrdi, prvo diplomirao pa onda studirao, te niz drugih čudnih okolnosti.

- -

Jučerašnji događaj nije prvi koji u posljednje vrijeme baca sjenu na predsjednika NiP-a, stranke koja čini okosnicu Vlade Kantona Sarajevo. Ono što se zasigurno za Konakovića može tvrditi jesto to što djela baš i ne prate njegove riječi.

Tako ni u slučaju njegovog stava kojeg uvijek iznova iznosi u javnosti o tome da je zapošljavanje po rođačkim i stranačkim linijama štetno po društvo te da će se NiP suprotstaviti tom trendu kojeg on mahom pripisuje SDA.

Ali, Konaković dijametralno suprotno postupa u praksi. U to se, praktično, može uvjeriti svaki građanin, i to jednostavnim pregledom registra imenovanih lica kojeg vodi Ured za borbu protiv korupcije KS.

To su nedavno učinili novinari Slobodne Bosne pa su tako konstatovali da je Enes Kazić, koji je bio kandidat NiP-a za načelnika Hadžića na prošlim lokalnim izborima u međuvremenu postao izvršni direktor KJKP „Park“. U utrci za načelnika Vogošće, kao što je poznato, poražen je NiP-ova kandidat Dženan Brkanić.

- -

No, on je u međuvremenu postao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. I Amar Dovadžija, NiP-ov kandidat za načelnika Ilijaša koji je izgubio na lokalnim izborima “zbrinut” je na direktorskoj funkciji JP Studentski centar.

Riječi o borbi protiv nepotizma, dakle, ne prate djela, zbog čega je Konakovićevo djelovanje u SDA uveliko dobilo epitet “NiPotizam”.

Nešto slično se najavljuje odlukom Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na čijem čelu je NiP-ov kadar Enver Hadžiahmetović o prebacivanju 200.000 KM kabinetu predsjedavajućeg Skupštine KS, također, kadru NiP-a. Elvedinu Okeriću.

Ova odluka neodoljivo podsjeća na sličan potez dok je Konaković bio predsjedavajući Skupštine KS, dakle u vrijeme prvog mandata Edina Forte kao premijera KS. Tada je Konakoviću iz raznih budžetskih stavki prebačeno čak 600.000 KM koje je Konaković dijelio “šakom i kapom”.

Tako je i Ured za reviziju institucija FBiH ustanovio da je Konaković taj novac dijelio netransparentno. Tužilaštvo KS provjeravalo je raspodjelu novca u septembru 2020. kada je Konaković od 117.000 KM koliko je bilo predviđeno za projekte od interesa za građane KS više od pola odnosno 60.000 KM prebacio Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU).

Kada je riječ o brojnim nedosljednostima, u smislu da riječi ne prate djela, novinari su nedavno podsjetili na isprazno Konakovićevo obećanje o hitnom donošenju zakona o javnim okupljanjima. Ova tema aktuelizirala se nakon LGBTQ protesta u Sarajevu gdje je centar grada satima bio blokiran. No, od toga, je očigledno vrlo brzo odustao jer to Konaković na sjednicama Skupštine KS koje su slijedile uopće nije ni spominjao.

Kada je riječ o državi BiH, ne samo SDA ili DF već i drugi subjekti u društveno-političkoj sferi već mjesecima Konakoviću spočitavaju da radi u interesu HDZ-a BiH i to ne samo zbog njegovih izjava kako „nije u redu da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvatima“. Naime, NiP je još i prije nego što će u državnom parlamentu, prelaskom Denisa Zvidzića iz SDA u tu stranku, imati jednog poslanika, pozivan na pregovore lidera. A pozivali su ga Američka ambasada i Delegacija EU u BiH, što je još tada bilo čudno budući da NiP nije bio parlamentaran na nivou države.

Kasniji slijed događaja, posebno oni koji se odnose na visokog predstavnika Christiana Schmidta, nekima je „upalio lampice“ zbog čega je NiP važan za dogovor o izmjenama Izbornog zakona a koje će, sve su prilike, ići na ruku Draganu Čoviću.

U tom kontekstu treba i spomenuti Konakovićevo nesnalaženje u procedurama na nivou države, a što je demonstrirao u svojim izjavama, primjerice da Vijeće ministara BiH biraju oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Vijeće ministara BiH bira isključivo jedan dom i to Predstavnički.

Ako je suditi prema posljednjima dešavanjima, Konaković u NiP-u, po svemu sudeći, razvija i svojevrsni kult ličnosti. Tako se on, nakon što su ga u najavi njegovog govora na predizbornom skupu u Novom Travniku predstavili kao nekog ko po izgledu, ali i značaju za državu, parira Kulinu banu, Konaković se na društvenim mrežama stvarno uživio u toj ulozi.

Tako je tražio od građana da ocijene liči li on na Kulina bana, inače jednu od najznačajnijih historijskih ličnosti za našu državu. Objavio je i crteže. Jedan od njih je njegov portret, a drugi imaginacija umjetnika o izgledu Kulina bana, iako nema pouzdan historijski izvor koji bi potvrdio kako je izgledao Kulin ban.

U prilogu gajenja kulta ličnosti u NiP-u zasigurno ide i nedavna izjava aktuelnog ministra privrede Adnana Delića koji je navodno citirao neku djevojčicu napisao kako je ona rekla: kada porastem želim biti Elmedin Konaković.

 

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...