Angelina Jolie podržala hrabre žene Irana: Ne treba im nadzor nad moralom i njihovim tijelima

Preporučujemo

Holivudska zvijezda i humanitarka Angelina Jolie ukazala je na proteste koji traju u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Podsjetimo, Amini je preminula 16. septembra u Iranu nakon što ju je privela državna policija za moral zbog navodnog kršenja pravila odijevanja. Odmah nakon njene smrti izbili su protesti, a u nemirima koji su i dalje u toku, te se odvijaju i širom Evrope, brojne žene su u njihov znak palile hidžabe i rezale kosu.

- -

Dobitnica Oscara na svom je Instagramu podijelila nekoliko fotografija snimljenih na ulicama Irana, podižući svijest o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku.

“Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana”, započela je Jolie na početku objave. “Svim onim koje su preživjele i odupirale se decenijama, svim koje danas izlaze na ulice, Mahsi Amini i svim mladim Irankama poput nje”.
Zatim je nastavila:

“Ženama ne treba nadzor nad njihovim moralom, preodgajanje njihovih umova ili kontrolisanje njihovih tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja i prijetnji”, zaključila je 47-godišnja glumica.

Na svom profilu, Jolie je istaknula i objavu u kojoj je ukratko objasnila o sukobu koji se odvija u zemlji.

- -

Objasnila je kako se protesti u Iranu održavaju 12. noć zaredom, a da su počeli kao odgovor na smrt 22-godišnjakinje.

Najnovije

Dodikova odbrana traži da svjedoči Christian Schmidt: “Neke odluke sutkinje su nas ugodno iznenadile”

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je održano ročište u predmetu koji se vodi protiv Milorada Dodika i Miloša...