Zbog tranzitne neravnoteže u isporuci Gazprom prijeti smanjenjem dostave gasa u Evropu

Preporučujemo

Ruska državna kompanija Gazprom zaprijetila je da će prekinuti dotok gasa u Evropu preko Ukrajine već sljedeće sedmice zbog nelogičnosti u tranzitnim isporukama gasa za Moldaviju.

U saopćenju koje prenosi The Guardian, iz ruskog državnog energetskog giganta istakli su da su neki tokovi gasa koji se zadržavaju u Ukrajini zapravo bili namijenjeni Moldaviji, optuživši Kijev da ometa tranzitnu isporuku od 52,52 miliona kubnih metara iz tranzita u Moldaviju.

- -

“Količina gasa koju isporučuje Gazprom za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine, veća je od fizičke količine prenijete na granici Ukrajine sa Moldavijom”, istakli su.

Naveli su i da će od ponedjeljka 28. novembra “početi sa smanjenjem isporuke gasa” ako “tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za potrošače iz Moldavije potraje”.

Ukrajinski gasovod je posljednji preostali gasovod kojim se ruski prirodni gas i dalje dostavlja u Zapadnu Evropu nakon što je Gazprom zatvorio opskrbu preko Sjevernog toka 1.

Ukrajina je negirala optužbe, rekavši da su sve količine gasa uredno dostavljene moldavskim potrošačima.

Najnovije

BH Meteo upozorava: Moguće obilne kišne padavine tokom noći praćene grmljavinom i ledom

BHMeteo je na svojoj Facebook stranici objavio najnoviju vremensku prognozu koja upozorava na nestabilno vrijeme koje će zahvatiti veći...