Dodik i Cvijanović sa Vučićem dogovorili zajedničke sjednice Vlada RS-a i Srbije u Banjoj Luci

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik danas, u okviru svoje prve zvanične posjete, borave u Beogradu gdje su se sastali sa predsjednikom Srbije Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije, održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o temama kojih su se dotakli na sastanku.

- -

Vučić je kazao kako je sa Cvijanović i Dodikom razgovarao o zajedničkim obavezama i svemu onome što ih čeka u narednom periodu. Dodaje da su razmotrili političku situaciju te dodatno usaglasili politička pitanja koja su “gotovo identična između Srbije i Republike Srpske”.

“Dogovorili smo se da ćemo formirati tim koje će činiti predstavnici Srbije i RS-a o izgradnji kompleksa u Jasenovcu i bit ćemo spremni uložiti desetine miliona, a Srbija će učestvovati sa 80 posto finansijskih sredstava”, rekao je Vučić i nastavio:

“Razgovarali smo o infrastrukturnim projektima, Rača-Bijeljina, te o drugim putnim pravcima. Također, razgovarali smo o podršci koju ćemo pružiti Drvaru, Kostajnici, Dubici, Nevesinju. Vjerujem da će ovo biti uredu i ovo su stvari koje naš zajednički posao trebaju održavati te samim time gledati da naše veze – jezične i duhovne – opstaju”, kazao je Vučić i dodao kako se nada da će narod iz RS-a naći zajednički jezik sa narodom u Federaciji BiH.

Cvijanović je kratko potvrdila da je o svim ovim stvarima bilo riječi na njihovom prethodnom sastanku, ali dodala i da se sada nalazi na jednoj novoj poziciji gdje je također očekuju izazovi

- -

“Razgovarali smo o važnim projektima, od stateškog interesa poput Buk-Bijele, ali i tome kako smo zainteresovani za aerodrom u Trebinju”, poručila je Cvijanović.

Dodik je ponovo, u svom izlaganju, okrivio vlasti u Federaciji BiH što nisu postigli dogovor, konkretno, vezano za infrastrukturne projekte kao što je autocesta Beograd-Sarajevo, ali se dotakao i uloge koju međunarodne institucije ostvaruju u BiH.

“Ja sam predsjednika upoznao da međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i RS kako bi potaknuo rješenja koja oni žele nametnuti tako da je važno da ostanemo u pozicijama, a koje su veoma složene”, kaže Dodik i dalje najavljuje:

“Mi smo se dogovorili da nakon formiranja Vlade RS-a, naša vlada i Vlada Srbije održe zajedničku sjednicu u Banjoj Luci i tamo ćemo imati razgovore o svim pitanjima koji su ovdje bili na dnevnom redu. Vrlo je važno da se nastavi saradnja na projektima, na političkom i drugom razumijevanju”, istakao je Dodik.

Dodao je Dodik još kako je svjestan da Srbija ne oklijeva da podrži teritorijalni integritet BiH, ali da oni moraju znati da je RS “ugrožena i oskrnavljena oduzimanjem preko 83 nadležnosti”.

“Problemi u BiH nisu rješeni ovim izborima. Oni su pod utjecajem međunarodnog faktora, suština je u problemima blokada koji dolaze iz Sarajeva, tako da smo blokirani u projektima Buk-Bijela, aerodrom Trebinje i sl. Isto tako u FBiH nemamo odluka u vezi autoputa Beograd-Sarajevo. RS već radi na tim trasama, iako još uvijek nemamo definitavan dogovor sa turskom stranom jer FBiH nije uspjela rješiti ta pitanja”, zaključio je Dodik.

Najnovije

Real Madrid osvojio 36. titulu prvaka u historiji

Fudbaleri Real Madrida 36. put su prvaci Španije, a osigurali su ga četiri kola prije kraja porazom Barcelone kod...