Vijeće ministara odgođeno jer su ministri iz HDZ-a glasali protiv dnevnog reda, Bevanda pojasnio zašto

Preporučujemo

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je počela pa odgođena jer su ministri iz HDZ-a bili protiv dnevnog reda.

Kako je saopćio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, on je tražio da na dnevni red današnje sjednice bude uvršten budžet institucija Bosne i Hercegovine za iduću godinu, ali je to odbijeno, što je dovelo do toga da “ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda”.

- -

U saopćenju je navedeno da Bevanda izražava žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice uvrsti Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

– Naglasio je da je nužno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine te da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo svoj dio posla jer predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta. Prema riječima ministra Bevande, zabrinjavajuće je i to što Fiskalno vijeće još nije usvojilo Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2025 godine iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo prijedog na izjašnjavanje – saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

– To je bio razlog što sam uz budžet predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućilo efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora BiH i neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebno i obaveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena – rekao je Bevanda.

 

- -

Dodao je da očekuje da se ovaj proces pomjeri s mrtve tačke kako bi se neometano nastavilo finansijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...