Protesti osoba sa invaliditetom: Ovo nije pet do 12, već 12 i pet

Preporučujemo

Nije pet nego minut do 12 – tako svoj položaj opisuju osobe sa invaliditetom u BiH. Danas na Međunarodni dan osoba s invaliditetom okupili su se ispred zgrade vlade Federacije BiH, zbog nedostatka pomoći, ali i minimalnih invalidnina koje su veće deceniju na istom nivou. Desetine hiljada osoba sa invaliditetom zbog toga jedva preživljava.

Sjednite u ova kolica i živite od 400 KM,” ”I mi smo ljudi” – neke su od poruka protesta ispred Vlade Federacije. Osobe sa invaliditetom traže veća prava.

- -

Sa 403 KM živi i Raifa Šećerkadić. Slijepa je od 1994. godine.

”Većina naših političara ima platu koja je 20 mojih tuđih njega i plus topli obrok im je veći nego moja tuđa njega i plus dobije teleću čorbu za 5 KM u Parlamentu”.

Zato traže povećanje izdvajanja za njih. Inflacija ih je, kažu, dovela do siromaštva.

”Da imamo mogućnost da se zaposlimo kako nemamo invalidnine ne bi bile toliki problem”, kaže Adna Memić.

- -

”Poruka moja je prihvatanje nas u civilno društvo i mi smo ljudi i mi živimo, dišemo… vrijedimo isto kao i drugi, imamo iste potrebe”, dodaje Eldar Smajić.

Na protest je došao i Amir Nuhić. Njegov sin Armin osoba je sa invaliditetom. Rješenjem od prije 13 godina porodica Nuhić prima 403 KM za tuđu njegu i pomoć.

”Od 2009. nije povećavano ni jedne jedine marke. Ako znamo da je sve poskupilo u ovoj godini 30-40% i ako se zna da je svima povećana i plata i penzija makar neki procenat, a ovoj populaciji nije povećano ništa”, kaće Amir Nuhić, Udruženje ”i” Konjic.

”Sada možete misliti kako je samohranoj majki koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju koja je nezaposlena i plaća kiriju. Nema potrebe da objašnjavam u kakvom su stanju ti ljudi… svrha naknada je da olakša položaj osoba sa invaliditetom. Vi sa 274 KM tuđe njege i pomoći ne možete ni dobiti pomoć”, kaće
Edo Čelebić, Unija osoba s invaliditetom FBiH.

Dok se u svijetu kažu, govori o asertivnim tehnologijama, oni na ulici traže osnovno i minimalno. Mnogo očekuju od nove vlasti:

”Treba napraviti listu ortopedskih pomagala na nivou Federacije jer sad su osobe sa invaliditetom diskriminirane teritorijalno, po kantonima… Treba doraditi zakon o roditeljima njegovateljima”, ističe Jelena Backović.

Osiguranje prava osoba sa invaliditetom ne treba da bude pitanje socijalne pomoći, poručeno je danas, nego je to pitanje zaštite osnovnih ljudskih prava.

Najnovije

U novim izraelskim napadima u Gazi ubijena još 32 Palestinca

U protekla 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su još 32 Palestinca, a 41 je ranjen,...