Koordinacija sindikata u KS: Ako se Vlada KS i premijer Forto ne uozbilje paralizirat ćemo funkcionisanje KS

Preporučujemo

Koordinacija osam sindikata u Kantonu Sarajevo, koju čine sindikati osnovnog obrazovanja, policije, državnih i kantonalnih služebnika srednjeg obrazovanja, radnika u zdravstvu i komunalnoj privredi na današnjoj press konferenciji najavili su održavanje protestnog skupa, koji će biti održan u narednu srijedu – 14. decembra ispred zgrade Vlade KS od 10 do 11 sati.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS, pozvao je sve radnike, članove sindikata iz javnog sektora u KS da 14. decembra izađu i iskažu svoje nezadovoljstvo te upute upozorenje Vladi KS da se radnicima mora vratiti dostojanstvo.

- -

– Vlada KS ne poštuje Koordinaciju sindikata kao socijalnog partnera. Vlada KS u ovom trenutku ne želi povećati plaće radnicima u 2023. godini niti želi isplatiti jednokratnu novčanu pomoć radnicima u 2022. godini. Mi ćemo sa skupa poslati jasne poruke i upozoriti Vladu KS da ovo nije kraj naših aktivnosti i ukoliko se Vlada ne uozbilji i ne pristupi ozbiljno pregovorima sa osam predstavnika sindikata, koji predstavljaju 25.000 radnika, mi ćemo poduzeti i druge rigoroznije sindikalne mjere, uključujući i masovne velike proteste, štrajkove upozorenja i u konačnici generalni štrajk, što će uzrokovati paralizu funkcionisanja KS – istakao je Sivro.

Prema njegovim riječima, sindikati su ignorisani od strane premijera KS Edina Forte.

– Na dva sastanka smo tražili i u nekoliko navrata pisali da nam se odgovori stav Vlade vezano za osnovicu za povećanje plaća radnicima i za isplatu jednokratne novčane pomoći da bi dan nakon što smo MUP-u KS, policijskoj stanici Centar zvanično najavili proteste i krenuli u organizaciju, dobili te odgovore. Ako misli premijer da može tako funkcionisati socijalni dijalog u KS onda treba dobro razmisliti da li se treba ponovo prihvatiti te funkcije jer će i njegova funkcija biti upitna ako svi radnici krenu u radikalne sindikalne mjere. Forto će vidjetu u narednu srijedu da se ovdje ne radi o želji i volji osam ljudi, nego da je riječ o nezadovoljstvu radnika u KS – poručio je Sivro.

Najnovije

Nacionalističke provokacije u sarajevskom naselju – Dok je u pozadini “treštala” srpska majka, uzvikivali iz automobila “Živjela Srbija”

Na društvenim mrežama se pojavio snimak za koji se tvrdi da je nastao na području Sarajeva, tačnije naselja Butmir. Snimka...