Borenović: Otvaranje rasprave o Davidu Dragičeviću u NSRS-u će biti test za sve stranke

Preporučujemo

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine RS-a zbog narušene sigurnosti u Banjoj Luci kaže kako će se sjednica održati isključivo i samo zbog potrebe za istinom.

– Mi koji smo direktno izabrani u parlament imamo prije svega ustavnu, ali i ljudsku, roditeljsku obavezu da o ovakvim stvarima javno govorimo. Prošlo je više od mjesec kako je David nestao, kako je pronađen mrtav i već smo pokrenuli inicijativu za održavanje posebne sjednice NSRS-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bezbjednosno stanje u Republici Srpskoj i ključno pitanje Pravde za Davida i Pravde za sve ljude. Posebno je zabrinjavajući ignorantski odnos javnog RTRS servisa prema Davidovim roditeljima, prijateljima i građanima koji danima traže istinu o smrti mladog Banjalučanina, kazao je Borenović te dodao da se u takvim slučajevima mora pokušati odvojiti od politika i stranaka i da, kako kaže, kao ljudi podržimo inicijativu za održavanje posebne sjednice.

- -

– To će biti najbolji test za stranke koje su izlazile u javnost, tražeći odgovornost i dajući indirektno podršku utvrđivanju svih relevantnih činjenica. Ovo će biti test za sve njih, da izglasamo dnevni red u okviru kojeg ćemo otvoriti raspravu o Davidu Dragičeviću, ali i svakoj drugoj osobi koja je pretrpjela nepravdu ili porodici koja traži istinu o svojoj djeci koja su tragično stradala, rekao je.

Na pitanje koliko izgovora mogu pronaći HDZBiH i SNSD da se na birališta ne bi uveli skeneri i videonadzor i ima li šanse da se ta tehnologija primijeni u oktobru, Borenović je, kako kaže, šokiran tolikom količinom javnog i političkog otklona pojedinih stranaka od fer i poštenih izbora, piše Oslobođenje.

– Ovdje je sada svima jasno da SNSD i HDZ očigledno ne žele poštene i fer izbore. Kako drugačije protumačiti njihov pokušaj traženja izgovora u nemogućim činjenicama, kojima u suštini žele samo da odugovlače, kako bi izborni proces ostao u istom obliku, a znamo da ima puno manipulacija, puno zloupotreba i da samo one stranke koje žele da “kupuju” izbornu volju građana i manipulišu biračkim odborima, u suštini žele zadržati postojeće stanje. Vrlo je važno izvršiti snažan pritisak, i politički i medijski, da se omogući uvođenje mehanizama koji mogu koliko-toliko sačuvati stvarnu izbornu volju građana, a mislim da je videonadzor, skeniranje glasačkih listića, uvođenje spreja nešto što sigurno može poboljšati izborni proces u Bosni i Hercegovini. Mi to snažno podržavamo, smatramo to veoma bitnim, jer kada članovi biračkih odbora, za koje znamo na koji način se imenuju, budu u poziciji da broje glasove pod videonadzorom, valjda će biti pod pozitivnim pritiskom da to urade na kvalitetan način, zaključio je Branislav Borenović.

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...