Srbija bi mogla ostati bez trećine stanovnika do 2041. godine

Preporučujemo

U narednih četvrt vijeka, prema statističkim projekcijama, najveće smanjenje broja stanovništva doživjeće južna i istočna Srbija, a do 2041. godine nestaće čak trećina stanovnika ovih oblasti.

U posljednjih 10 godina u Srbiji /bez Kosova/ godišnje se u prosjeku rodi 67.459 djece, dok je broj stanovnika samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za 385.000, odnosno za 35.000 godišnje.

- -

To znači da svake godine nestane opština veličine Prijepolja, Bečeja ili Savskog venca, pišu “Večernje novosti”.

Pozitivan prirodni priraštaj bilježe samo Novi Sad, Novi Pazar, Sjenica, Tutin i Preševo, što znači da samo pet mjesta u Srbiji ima pozitivan prirodni priraštaj, a čak 164 negativan.

Negativni prirodni priraštaj i negativna stopa rasta stanovništva zabilježeni su u Vojvodini još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, a u ostalim dijelovima od početka devedesetih.

Projekcije stanovništa za period 2011-2041. godina pokazuju da će nastavkom depopulacije broj stanovnika centralne Srbije /bez Kosova/ sa 7,2 pasti na 6,5 miliona.

- -

U najboljem slučaju, ukoliko bi se prirodni priraštaj drastično povećao, Srbija neće imati više od 6,9 miliona građana.

Najnovije

Otrovani psi u Mostaru, otrov postavljen i u samom centru grada

Posljednjih dana nepoznati počinitelji na više lokacija u Mostaru postavili su otorov i otrovali pse. Otrovana su tri štenca haskija...