Šta radi Tužilaštvo BiH: Dodik nastavlja negirati ratne zločine, koristi govor mržnje, za Turković kaže “svaka joj za šmara”

Preporučujemo

Verbalno uvrede odavno su prešle u standardnu retoriku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Iako su Dodikove izjave često skandaloznog i prijetećeg tona, kako prema pojedncima, tako i prema ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH još nijednom nije reagiralo na ponašanje, djela i govor predsjednika RS-a.

Ovoga puta na tapeti Dodika je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

- -

Dodik je rekao da ministrica Turković ako ne dovlači hurme iz Katara, onda “baca” budaleštine po Sarajevu i u tome joj je prošao cijeli mandat.

– Umjesto da se sa partijskim kolegama pozabavi islamskim paradama po Bužimu, koje jesu prijetnja ne samo BiH, već cijeloj Evropi, Turković pokušava da svoj otrov prospe po Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji – izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše optužbe Turkovićeve u vezi s dodjelom ordena predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i intoniranja himne Republike Srpske na obilježavanju “dana Republike”.

Dodik je istakao da pod himnom Republike Srpske, koja joj smeta, nije stradao niko u svijetu, ali pod uzvikom “Allahu ekber”, koji slušamo ovih dana u FBiH, stradalo je hiljade Evropljana i Amerikanaca.

– Mi smo predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu dali orden jer nas poštuje i podržava međunarodni sporazum kojim je uspostavljena današnja BiH. Kako da velike evropske zemlje objasne da u jeku sankcija protiv Rusije neke čak imaju povećanu robnu razmjenu sa Rusima? I onda smo mi loši momci, a oni dobri i na strani dobra – naglasio je Dodik.

- -

Što se tiče izjave Turković da je dodjela ordena Putinu “šamar cijelom svijetu”, Dodik je naveo da kod Srba ima izreka, koja kao da je “nastala zbog nje”, a koja kaže: “Svaka joj je za šamara”, prenosi RTRS.

Posljednju krivičnu prijava protiv Dodika podnijeli su predstavnici šest boračkih udruženja podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 9. januara zbog obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske.

Krivičnu prijavu podnijeli su, izuzev Dodika, i protiv entiteta Republika Srpska, Grada Istočno Sarajevo i Banje Luke, Radovana Viškovića, Željke Cvijanović, Ljubiše Čosića i Draška Stanivukovića.

Prijavu su podnijela udruženja: Zelene beretke, Patriotska liga BiH, Udruženje Generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS, Žene borci u Armiji RBiH i Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva.

Na pitanje o statusu prijave kratko nam je odgovorio Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine:

– Zaprimljena je prije nekoliko dana i data u rad postupajućem tužiocu.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...