Hrvatskoj prijete tužbe pripadnika HVO-a: Ustavni sud presudio da imaju pravo na invalidnine

Preporučujemo

Hrvatskoj opet prijete masovne tužbe HVO-a, piše Jutarnji list, navodeći da je Ustavni sud donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni budžet.

Ustavni sud Hrvatske prihvatio je tužbu bivšeg pripadnika HVO-a Ive Lemešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

- -

Takvom odlukom suda iz 20. decembra 2022. godine omogućeno je prihvatanje i ostalih identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom.

Kako prenosi Jutarnji list, Ivo Lamešić je jedan od nekoliko hiljada pripadnika HVO-a kojima je u periodu od 1997. do 2000. tadašnje Ministarstvo obrane dodijelilo status ratnih vojnih invalida (RVI).

Svima je utvđena invalidnost stečenu u ratu, kao i stepen invalidnosti koje su potvrdile ljekarske komisije iz BiH, a ministarstvo ih je navodno bez ikakve provjere potvrdio.

Iz odluke Ustavnog suda vidljivo je da je i u slučaju Ive Lamešića, pripadnika HVO-a iz Orašja, službenu prijavu o ratnom stradanju 26. febuara 1997. godine potpisao tadašnji zapovjednik Ljubo Ćesić Rojs.

- -

Prema Rojsovoj prijavi, Lamešić je u ljeto 1993. godine stradao ‘na južnom bojištu’ tako što je stao na nagaznu minu, koja mu je raznijela stopalo i polomila obje potkoljenice. Ljekarska prvostepena komisija iz Orašja Lamešiću je još 1996. godine izdala potvrdu o trajnom stopostotnom invaliditetu, piše Jutarnji.

Na temelju toga, MORH mu je 1997. godine dao status stopostotnog ratnog vojnog invalida, jer je ” 1. maja 1992. do 30. juna 1996. godine sudjelovao u obrani suvereniteta RH”.

Najnovije

UO BHRT: Poslovodni odbor RTVFBiH odbija sve zakonske prijedloge, tražimo hitno rješenje od Vlade FBiH

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na današnjoj sjednici razmatrao je neriješene probleme oko raspodjele RTV takse koja...