Broj poginulih u sukobu izraelske vojske i Palestinaca porastao na devet, tenzije na vrhuncu

Preporučujemo

Broj poginulih u sukobu između građana i izraelske vojske na području Zapadne obale porastao je na devet, a među njima je i jedna starija žena, pišu izraelski mediji.

Kako je naglašeno ranije, sukob se dogodio u gradu Jenin na sjevernom dijelu Zapadne obale. Izraelske odbrambene snage saopćile su da su trupe ušle u izbjeglički kamp kako bi osujetile planove za neposredan napad terorističkog pokreta Islamski džihad Palestine.

- -

“Ovaj odred je bio tempirana bomba. Da mi nismo reagovali, oni bi reagovali. Prilikom pokušaja hapšenja, muškarci su otvorili vatru i došlo je do sukoba sa vojskom. Tri člana terorističke ćelije su ubijena, a četvrti je uhapšen”, naveli su iz vojske.

Lokalna frakcija Islamskog džihada Palestine također je uputila saopćenje u kojem su naveli kako su njihovi pripadnici otvorili vatru na izraelske vojnike te su detonirali eksplozivne naprave na tom području.

Povodom novog sukoba oglasio se i predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas koji je rekao da Izrael izvodi masakr u Jeninu dok međunarodna zajednica šuti.

“Abbas je kasnije najavio trodnevnu žalost zbog smrti devet Palestinaca. Naredio je da se zastave spuste na pola koplja”, piše The Times of Israel.

- -

Grad Jenin, u kojem je izvršen napad, smatra se uporištem palestinskih militanata. Samo u 2023. godini ubijen je čak 21 Palestinac, uključujući petero mladih. Prošle godine ubijena su 172 Palestinca, što je najveći broj od 2006. godine.

Najnovije

Izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odlučio je zatvoriti lokalne operacije Al Jazeera televizije u Izraelu sve dok traje rat...