Haris Silajdžić o Nikšićevoj izjavi: Davanje potpisa zastupnika na uvid međunarodnim faktorima je…

Preporučujemo

Zastupnik Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Haris Silajdžić oglasio se povodom današnje izjave predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da će pokušati osigurati potpiske zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu.

– Posve je nevjerovatna izjava predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da će “pokušati osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, što bi onda prezentirali, pogotovo OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice”.

- -

Da li je je gospodin Nikšić svjestan da je ovo izravno saučesništvo u kreiranju društveno-političkih postavki po kojima je BiH, tačnije njen jedan entitet – Federacija, kolonijalna zona pa je normalno da neki od domaćih aktera političkog života na uvid daju potpise međunarodnim faktorima?! Na ovakvo oduzimanje suvereniteta naše države – tačnije samo Federaciji – i nadležnim vlastima ovog nivoa, onima koji su posredno i neposredno dobili glasove od građana, ne treba pristati ni sam SDP, ni njihovi najbližiti stranački i ostali partneri, čak ni međunarodna zajednica koju Nikšić poziva u pomoć. Predsjednik SDP-a mora znati da ovakvim izjavama i djelovanjem oduzima krediblitet i SDP-u i ostalim strankama “Trojke”, jer traženje podrške od međunarodnih partnera pokazuje političku nemoć, čak i parlamentarnu nedovoljnost. U očima javnosti, ovo može i treba biti protumačeno ne kao pohvalna sposobnost SDP-a, odnosno “Trojke”, da imaju dozvoljenu podršku partnera iz ambasada i sličnih krugova, nego kao nedovoljnost političkog bloka koji doziva u pomoć međunarodni faktor, a kako bi – i po cijenu oduzimanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine – riješili međustranačku, postizbornu ukrštenicu.

Svaki dogovor i svaka parlamentarna većina je legalna i legitimna. Ali, uvlačiti međunarodnu zajednicu u to, niti je posao međunarodne zajednice, niti nas u parlamentima – poručio je federalni zastupnik.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...