Emrić poručio Konakoviću: Nedopustivo je da se Hrvatska uvodi u unutarnje odnose u BiH

Preporučujemo

Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić se tokom današnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH obratio i postavio pitanje ministru vanjskih poslova zašto je tema razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bilo izborna reforma, a ne odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

“Smatram pozitivnim da se ministar susreo sa najvažnijim zvaničnicima Hrvatske, njegovim kolegom Radmanom, premijerom Plenkovićem pa i u predsjednikom Milanovićem. Međutim zaključio sam na osnovu medijskih izvještaja da je uglavnom dominirala tema izmjena izbornog zakona i kako su naveli djelomičnih izmjena ustava naše države, te da najavljuju konkretizaciju tih razgovora na zajedničkoj sjednici vlada u junu ove godine”, kazao je Emrić.

- -

Upozorio je da nešto tako ne smije biti dozvoljeno te da je to direktno miješanje u unutrašnje stvari naše države

“Moje mišljenje je da je nedopustivo da se na takav direktan način vlada Hrvatske uvodi i miješa u unutarnje odnose u našoj zemlji te da raspravlja o unutarnjim pitanjima naše države. Ta tema nije vanjskopolitičko pitanje već unutarnje političko pitanje o čemu će odlučivati isključivo nadležni organi i institucije naše države”, kazao je Emrić.

Dodao je kako bi primarno vanjskopolitičko pitanje u odnosima sa Hrvatskom trebalo biti rješavanje pitanja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Ono sto je vanjskopolitičko pitanje i o čemu imamo jedinstven zvaničan stav koje je u prvom planu trebao iznijeti ministar vanjskih poslova naše države je protivljenje izgradnji i uspostavi nuklearnog postrojenja koje se zove odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kojeg ima namjeru izgraditi Hrvatska”, rekao je Emrić.

- -

“Čitajući medijske izvještaje odlagalište najopasnijeg otpada na granici s našom državom kao sporno pitanje stidljivo se spominje te se uopće ne postavlja kao najvažnije pitanje za dobrosusjedske odnose dviju država stoga ja postavljam pitanje ministru vanjskih poslova koje glasi: Da li je prezentirao stav BiH o protivljenju izgradnji odlagališta te da li je ugovoreno da se na najavljenoj zajedničkoj sjednici u junu ovo pitanje nađe na dnevnom redu dviju vlada kao prioritet”, pitao je Emrić.

Najnovije

Aleksandar Vučić najavio smjenu Dragana Stojkovića Piksija?

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prokomentarisao je rezultat reprezentacije ove zemlje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Remijem protiv Danske (0:0) naše...