Kremlj: Sjedinjene Američke Države su nevidljiva ruka u Ukrajini

Preporučujemo

Kremlj je saopćio u utorak da Sjedinjene Američke Države vode sukob u Ukrajini, dodajući da se kineski ministar vanjskih poslova šalio kada je izjavio da je za to kriva “nevidljiva ruka”.

“Ovdje se vjerovatno možemo ne složiti s našim kineskim prijateljima. Ovo je naravno šala. Znate u čemu je šala: ovo nije nevidljiva ruka, ovo je ruka Sjedinjenih Američkih Država, ovo je ruka Vašingtona”, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

- -

“Vašington ne želi da se ovaj rat završi. Vašington želi i čini sve da se ovaj rat nastavi. To je vidljiva ruka”, kazao je.

Moskva je više puta izjavljivala da Sjedinjene Države i njihovi saveznici koriste Ukrajinu da vode rat protiv nje. Taj narativ odbacuju Kijev i Zapad, koji tvrde da se Ukrajina bori za opstanak protiv imperijalnog otimanja zemlje od Rusije.

Osvrćući se na kinesku inicijativu za prekid vatre, Peskov je rekao da je Moskva u stalnom kontaktu s Pekingom i da je prirodno da tako “moćna i autoritativna” zemlja ima svoj glas o svjetskim problemima.

Kineski ministar vanjskih poslova Kvin Gang izjavio je ranije da se čini da je ukrajinska kriza vođena nevidljivom rukom koja gura odugovlačenje i eskalaciju sukoba, prenosi Rojters.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...