Danas je 8. mart – Međunarodni dan žena

Preporučujemo

Danas se širom svijeta slavi Međunarodni dan žena, koji je nastao kao dio borbe za ravnopravnost spolova u ekonomiji, politici i društvu. Ovaj dan je prilika da se istakne važnost žena i izazovi s kojima se suočavaju u našem društvu. Inicijativa za ovaj praznik potječe iz razdoblja prije Prvog svjetskog rata, kada su socijalističke organizacije zagovarale jednakost, pravo glasa i emancipaciju žena.

Prvi put je Dan žena obilježen 1909. godine u Sjedinjenim Državama, a ideja za ovaj praznik se javila u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, kada su žene često protestovale zbog loših uvjeta rada. Najmasovniji protesti održani su 1908. godine u New Yorku, kada je 15.000 žena tražilo bolje radne uvjete, kraće radno vrijeme i pravo glasa.

- -

Međunarodni dan žena je formalno ustanovljen na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji 1910. godine u Kopenhagenu. Od tada, ovaj praznik se slavi u brojnim zemljama, a u Rusiji su demonstracije povodom Međunarodnog dana žena bile prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, 8. mart je postao državni praznik u Sovjetskom Savezu, koji je slavio “herojstvo radnica”. Danas se Međunarodni dan žena obilježava kao Dan ženskih prava i međunarodnog mira pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Portal Index.ba čestita svim ženama Međunarodni dan žena! Želimo vam da se danas osjećate posebno i da uživate u zasluženoj pažnji. Neka vam ovaj dan bude ispunjen ljubavlju, osmijehom i lijepim trenucima!

Najnovije

Ured za zakonodavstvo o predloženim izmjenama Izbornog zakona: Ili ga usaglasite sa Schmidtovim ili uradite novi

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nije mogao odobriti izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,...