BiH dokapitalizuje Razvojnu banku Vijeća Evrope

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina će dokapitalizovati Razvojnu banku Vijeća Evrope (CEB) sa 14,7 miliona maraka kako bi zadržala svoj udio od 0,17 odsto u ovoj finansijskoj instituciji čiji je član od 2003. godine.

Od te sume, četiri miliona biće uplaćeno u gotovini dok se ostatak odnosi na nepozvani kapital, koji se neće uplaćivati, ali se može pozvati u budućnosti u skladu sa potrebama banke.

- -

Riječ je o sedmoj dokapitalizaciji banke koja  podržava svoje članice u finansiranju socijalnih projekata i unapređivanju uslova života.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da CEB svoju aktivnost bazira na vlastitom kapitalu, rezervama i izvorima koje posuđuje na tržištu kapitala pod povoljnim uslovima zahvaljujući svom trostrukom A kreditnom rejtingu. Tako je u prilici da finansira do 50 odsto od ukupne vrijednosti troškova projekata pod veoma povoljnim uslovima.

Pored BiH, priliku da povećaju svoj kapital imaju i ostale članice, a kojih trenutno ima 42.

“Suočena sa posljedicama globalne ne samo ekonomske i finansijske već i socijalne krize na kraju svog razvojnog plana za period 2023-2027.godina predloženim povećanjem upisanog kapitala za 4,25 milijarde evra, banka nastoji da omogući implementaciju politika i akcija naročito u korist ranjivih zemalja bez dovođenja u pitanje svog finansijskijskog položaja”, navode u ministarstvu obrazlažući svoj prijedlog.

- -

Inače, BiH će svoj udio uplatiti u četiri jednake rate od po 530.770 evra, koje se moraju uplatiti u naredne četiri godine zaključno sa 2027. godinom.

Zanimljivo, u prethodnih šest dokapitalizacija CEB nije tražila uplatu kapitala, jer ga je uzimala iz rezervi. Od kada je BiH postala članica, učestvovala je samo u prethodnom, šestom povećanju kapitala.

Svaka od zemalja može, ali i ne mora donijeti odluku o povećanju kapitala banke.

Ako se takva odluka ne donese , a donesu je zemlje sa 67 odsto kapitala banke, udio zemlje koja nije prihvatila povećanje kapitala biće umanjen za odgovorajući procenat.

“Odluka kojom se prihvata učešće u  povećanju  kapitala u CEB-u održava se ista kapitalana pozicija BiH u banci i isti procenat glasačkih prava. Povećanjem kapitala banke održava  se kreditni portfolio i obim akcija banke u istom procentu kao prije povećanja kapitala i daje mogućnost nastavka finansiranja  socijalnih projekata i intervencija za poboljšanje uslova života stanovništva”, kažu u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Najnovije

Košarac kritikovao majke Srebrenice: “To je političko udruženje, jesu li suze srpskih majki manje vrijedne?”

  Kao čovjek i političar saosjećam sa bolom svih žrtava rata, uključujući i majke Srebrenice, no, žalosna je praksa da...