Odlučujući dan za Macronovu reformu penzionog sistema

Preporučujemo

Napetosti u Francuskoj oko zakona o podizanju starosne granice za odlazak u penziju u četvrtak će dostići vrhunac, bilo glasanjem u parlamentu ili posebnim predsjedničkim potezom da ga progura kroz zakonodavno tijelo, navodi AP.

Komunalni radnici nastavljaju sa štrajkovima, a studenti planiraju marširati do donjeg doma parlamenta dok protivnici zakona vrše pritisak na vladu da odustane od reforme. Skoro 500.000 ljudi protestovalo je u srijedu širom zemlje.

- -

Četvrtak je ključan dan za predsjednika Emmanuela Macrona, koji nastoji da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine kako bi radnici uplaćivali više novca u sistem.

Ako ne može dobiti parlamentarnu većinu na glasanju, mogao bi riskirati s jednostranim nametanjem nepopularnih mjera. Macron je promovirao izmjene penzionog sistema kao centralnu viziju da francusku ekonomiju učini konkurentnijom.

Sindikati su ostali pri svom stavu u srijedu navečer, pozivajući zakonodavce da glasaju protiv plana i osuđujući vladine pravne prečice za nametanje zakona kao opasno “negiranje demokratije”.

Odbor od sedam senatora i sedam poslanika Narodne skupštine dogovorio je konačni tekst u srijedu na sastanku iza zatvorenih vrata, a očekuje se da će ga konzervativna većina u Senatu odobriti u četvrtak ujutro.

- -

Planirano je da se u četvrtak popodne ide na glasanje u Narodnu skupštinu, gdje je situacija kompliciranija.

Macronova centristička alijansa izgubila je većinu na parlamentarnim izborima prošle godine, primoravši vladu da računa na glasove konzervativaca za usvajanje zakona. Ljevičari i krajnje desničarski poslanici su oštro protiv, a konzervativci su podijeljeni, zbog čega je ishod nepredvidiv.

Makron želi da se glasanje nastavi u Narodnoj skupštini, saopćio je njegov ured nakon strateške sjednice u srijedu navečer s premijerkom Elisabeth Borne i ministrima zaduženim za nacrt zakona u Jelisejskoj predsjedničkoj palati. Ipak, nije donesena čvrsta odluka i razgovori vlade su se trebali nastaviti u četvrtak ujutro.

Odobrenje u Nacionalnoj skupštini dalo bi planu veći legitimitet, ali umjesto da se suoči s rizikom odbacivanja, Macron bi umjesto toga mogao iskoristiti svoje posebne ustavne ovlasti da progura prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja.

Ekonomski izazovi izazvali su široko rasprostranjene nemire širom zapadne Evrope. U Britaniji su u srijedu nastavnici, mladi doktori i osoblje javnog prevoza štrajkali za veće plate kako bi se mogli nositi sa rastućim cijenama.

I španska ljevičarska vlada udružila se sa radničkim sindikatima kako bi objavila “historijski dogovor o spašavanju svog penzionog sistema povećanjem troškova socijalnog osiguranja za osobe s većim primanjima”.

Najnovije

Emir Suljagić i Munira Subašić će se obratiti u UN-u

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić otputovali su u New York. Oni će...