Općina Prozor-Rama traži zaštitu šume na svom području

Preporučujemo

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH upozorilo je na nezakonito upravljanje šumama u Općini Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanskom kantonu te je pozvalo na usvajanje kantonalnog i federalnog zakona o šumama.

Općina Prozor – Rama je 7. marta od Javnog poduzeća Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove upravljanja u šumama u takozvanim šumsko privrednim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.

- -

Nelegalna sječa

Iz Resursnog Aarhus centar u BiH saopćeno je kako je najavljena sječa nelegalna zbog nepostojanja zakona o šumama, usvojenih šumskoprivrednih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta.

Stoga se načelnik Općine Prozor-Rama obratio Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovine s dopisom da se poduzmu mjere zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe.

Poduzimanje mjera

 

- -

Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužiteljstava i informiranje medija o ovoj problematici.

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, navodi Resursni Aarhus centar u BiH, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal. Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti.

Podrška američkog naroda

Ilegalnu sječe i koruptivne radnje u oblasti šumarstva na području Općine Prozor-Rama, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine moguće je spriječiti, a jedan od načina je usvajanje Zakona o šumama FBiH, odnosno kantonalnog zakona o šumama, navodi se u saopćenju.

Projekt “Zaštitimo naše šume!” provodi Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, u okviru šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...