MMF odobrio 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu

Preporučujemo

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je postigao dogovor s Ukrajinom o financiranju vrijednom 15,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će prvi zajam te organizacije zemlji u ratu biti odobren tokom narednih sedmica.

- -

To bi također bio jedan od najvećih financijskih paketa koje je Ukrajina primila od početka ruske invazije.

MMF je nedavno promijenio pravilo kako bi dopustio zajmove zemljama koje su suočene s “iznimno velikom neizvjesnošću”.

“Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ima razarajući učinak na ekonomiju: aktivnost se smanjila za 30 posto u 2022., velik dio kapitala je uništen, a nivo siromaštva je u porastu”, rekao je dužnosnik MMF-a Gavin Gray.

Program je osmišljen u skladu s politikom novog fonda o pozajmljivanju pod izuzetno visokom nesigurnošću, a od donatora se očekuju snažna financijska jamstva, uključujući G7 i EU, poručeno je iz MMF-a.

- -

Gray je također rekao da će sporazum “mobilizirati koncesijsko financiranje velikih razmjera” za Ukrajinu od međunarodnih donatora i partnera, ne navodeći dodatne pojedinosti. Sredstva još treba odobriti izvršni odbor MMF-a.

MMF očekuje da će ukrajinska ekonomija ove godine zabilježiti blagi pad ili rast.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da će financiranje pomoći zemlji “financirati sve kritične rashode i osigurati makroekonomsku stabilnost te ojačati našu interakciju s drugim međunarodnim partnerima”.

Američka ministrica financija Janet Yellen, koja je prošli mjesec iznenada posjetila Ukrajinu, rekla je kako je ambiciozan i primjereno uvjetovan program MMF-a ključan je za podupiranje reformskih napora Ukrajine.

SAD je najveći dioničar MMF-a i najveći doprinos Ukrajini u smislu potrošenog novca.

Ranije ove godine predsjednik Joe Biden najavio je još gotovo pola milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini. Radi se o dodatnom iznosu nakon 112 milijardi dolara koje je Kongres potrošio samo u 2022.

Vojna pomoć, koja čini više od polovice američke potrošnje za Ukrajinu, koristi se za bespilotne letjelice, tenkove, projektile i druge sisteme naoružanja, kao i obuku, logistiku i obavještajnu podršku.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...