Konakovićevi mali noćni razgovori sa Grlićem Radmanom: Apartheid i fasada za bošnjačku djecu

Preporučujemo

Osnovna škola u Stocu, koja funkcionira po sistemu dvije škole pod jednim krovom, tačnije bošnjačka i hrvatska djeca su razdvojena po principu pohađanja nastave na bosanskom i hrvatskom jeziku, prije nekoliko mjeseci je dobila novi fasadu. Međutim, fasada je urađena samo na dijelu škole gdje nastavu slušaju hrvatska djeca.

Radove je finasirala Vlada Republike Hrvatske.

- -

Pomoćnik gradonačelnika Stoca iz službe za graditeljstvo Tihomir Perić za Klix je februaru rekao da je fasada finasirana novcem Vlade Republike Hrvatske iz programa za pomoć Hrvatima u BiH.

Naglasio je kako Vlada Hrvatske finansira samo taj dio zgrade, dok će se obnova objekta vršiti sredstvima Vlada Federacije BiH za sanaciju šteta od potresa i radovi će biti izvedeni tokom ljetnog raspusta.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović (SDA) je tada rekao da je i sam iznenađen saznanjem da je fasada postavljena na samo jedan dio škole.

Kaže kako se nada da će Grada Stolac koji je vlasnik objekta završiti i ostalo kako bi čitav objekt bio na isti način urađen i kompletno saniran, ali i oku ugodan, jer kako je istakao, sredstva su za to već osigurana.

- -

– Vjerujemo da su učenici, bez obzira na kojem jeziku i po kojem nastavnom planu i programu nastavu izučavali isti za sve i vjerujem da će naši učenici u Stocu imati najbolje moguće uvjete poslije potresa koji je bio za objekte u Stocu problematičan. Vlada Federacije BiH je već uplatila određenu količinu novca, a dodatno je u novom budžetu predviđena stavka za sanaciju objekata od zemljotresa u Stocu. Čvrsto vjerujem da će se stvari u Stocu riješiti na najbolji način – kazao je ministar Hadžović za Klix.

No Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, našao je prikladnim da se pohvali svojim malim noćnim razgovorima sa kolegom iz susjedne Hrvatske Gordanom Glićem Radmanom.

Nakon prvobitnog sramotnog postupka Vlade Hrvatske i vlasti u Stocu predvođenih HDZ-om, Grlić Radman je u sitne sate dojavio Konakoviću kako će i bošnjačka djeca ići u školu na kojoj je nova fasada, a ovaj se time pohvalio na društvenim mrežama.

– U Stocu je početkom godine postavljena fasada na jedan dio osnovne škole. Projekat je finansirala Vlada Republike Hrvatske. Sa kolegom Gordanom Grlićem Radmanom imam intenzivnu i otvorenu komunikaciju, razgovaramo o raznim temama, a sinoć mi je javio da će Vlada Republike Hrvatske finansirati u skorom roku obnovu fasade i drugog dijela škole.

Simbolična i vrlo važna poruka za jačanje odnosa naših zemalja – napisao je Konaković.

Nije problem što se Vlada Hrvatske, koja zagovara nejednaku vrijednost glasa Bošnjaka i Čovićevih Hrvata u Federaciji BiH, a time i apartheid, sjetila da preko škole u Stocu diže rejting svome partneru Konakoviću u bošnjačkoj javnosti, već je problem što Konaković misli da je bošnjačka podrška i pamet toliko jeftina i kratka. O trivijalnosti samog Konakovićevog čina na društvenim mrežama da se i ne govori.

Zbog fasade a nakon što je Vlada Hrvatske prvobitno pokazala da zaista misli kako su bošnjačka djeca manje vrijedna, niko od Bošnjaka neće biti “pridobiven” i postati hrvatski “dobri dečko”. Dobro, ne baš niko. Neki već jesu.

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...