Nakon priznanja da su mu nuđeni milioni Nikšić ima obavezu da prijavi Tužilaštvu BiH sve osobe koje su ga željele kupiti

Preporučujemo

Kada su prije dva dana stranke trojke i njihovi lideri Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto uputili javni poziv glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Milanku Kajganiću da provjeri pojedina zapošljavanja, „kupovinu“ delegata, zloupotrebe javnih službi, tada nije ni spomenuta ponuda koju je dobio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kako bi omogućio ulazak u vlast Stranci demokratske akcije.

Nikšić je u petak gostujući na Face TV kazao da od „izbora do danas“ traju ponude, da mu je nuđeno premijersko mjesto, milioni maraka od ljudi u strukturama u javnim preduzećima.

- -

„Od izbora pa do danas. Nije to nikakva tajna, mi to svi jedni između drugih znamo i pričamo. Mi nismo pukli samo zato što ne damo da nekoga od nas navuku na tako tanak led“, kazao je Nikšić i potvrdio da mu je nuđena premijerska pozicija, „zanimljive cifre“, „milioni“.

Istakao je Nikšić kako se ne radi o Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA, već o drugim ljudima.

„Govorim o ljudima koji su i sad dio nekakvih struktura u javnim preduzećima i koji su kupovali ove glasove delegata. Ja ubijem tu priču u korijenu, ali govori se o silnim parama“, kazao je Nikšić.

Sve da to i jeste tako, Nikšić je imao dužnost prijaviti istražnim organima mito, pritiske, prijetnje ili šta je već bilo u „tim ponudama“.

- -

Ukoliko to ne uradi, Nikšić će i sam pokazati da ne poštuje pravnu državu, a s druge strane očekuje da Tužilaštvo BiH učini nešto kada je riječ o drugim slučajevima.

Ako lider jedne političke stranke od istražnih organa sakrije da mu je neko nudio mito i to, pretpostavimo, sredstvima javnih kompanija, onda je pitanje da li je i Nikšić time počinio krivično djelo. Da li je svjesno prikrio one koji zloupotrebljavaju službeni položaj u javnim preduzećima.

Ukoliko ne prijavi one koji su ga „pokušali kupiti“, zašto bismo Nikšiću vjerovali da je pošten kad uđe u vlast i kad njegova stranka i druge s kojima je u koaliciji budu raspolagali sa velikim količinama novca. U našem društvu kaže se bježi se od čovjeka koji sam za sebe kaže da je pošten. Pa tako i u ovom slučaju, Nermin Nikšić ima i moralnu i zakonsku obavezu prijaviti one koji su mu nudili milione, pozicije, i šta sve još. Svako drugo postupanje ide u pravcu da ne govori istinu.

Trojka je pozvala Kajganića da obavijesti javnost o radnjama koje Državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka. Nadamo se da su ovdje mislili i na Mirsada Kukića, Marinka Čavaru, Nikolu Špirića, Milorada Dodika, Alena Šeranića…

„Trojka poziva g. Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona. Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a.

Smatramo da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene. Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima.

Očekujemo da g. Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke. Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača“, naveli su iz Trojke.

Ovo je i razlog više Nikšiću da pomogne pravosudnim institucijama da procesuiraju one koji su zloupotrijebili položaj, institucije, javna sredstva kako bi ga ubijedili da uđe u vlast sa SDA.

Nakon javno izrečenih tvrdnji i da te aktivnosti traju od „izbora do danas“ Nikšić bi mogao dobiti poziv iz Tužilaštva BiH da predoči svoja saznanja i dokaze o tim ponudama.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...