Austrijski desničari napustili salu parlamenta tokom govora Zelenskog

Preporučujemo

Zastupnici proruske, krajnje desne Slobodarske stranke izašli su iz donjeg doma austrijskog parlamenta u četvrtak tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ističići da se time krši neutralnost Austrije.

Zelenski se obratio komori putem video veze, zahvalivši Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći u projektima kao što je čišćenje mina. Austrijska neutralnost je sprječava da se vojno uključi u sukob i dok politički podržava Ukrajinu, ne može toj zemlji slati oružje u borbi protiv ruske invazije.

- -

Slobodarska stranka (FPO) je, međutim, danima prije toga upozorila da će održati neki oblik demonstracije protiv obraćanja Zelenskog. Zastupnici ove stranke prisustvovali su početku govora i potom otišli.

“Tužno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja ozbiljno shvaća našu trajnu neutralnost, čime se također zalaže za mir”, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl u izjavi u utorak.Zastupnici koji su izašli iz dvorane ostavili su male plakate na svojim stolovima s logom stranke i natpisima “prostor za neutralnost” ili “prostor za mir”.

Od pet stranaka u parlamentu, FPO ima treći najveći broj mjesta u donjem domu. Trenutno ima blagu prednost u anketama nad opozicionim socijaldemokratima i konzervativcima kancelara Karla Nehammera, koji vladaju u koaliciji s ljevičarskim Zelenima. Aktualni saziv parlamenta traje do jeseni sljedeće godine.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...