Danas protesti pred OHR-om: Schmidt je izvjesnim potezima napravio tri koraka nazad

Preporučujemo

Neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART” i Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” organizirali su za danas protest ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) koji počinje u 14 sati.

Organizatori će na protestu pozvati na “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etnofeudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora”.

- -

Podršku protestu su najavili boračka udruženja FBiH, GS…

Adil Kulenović, predsjednik “Kruga 99”, istakao je da će to biti svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i moguće usložnjavanje situacije u BiH.

– Umjesto da BiH usmjeri ka Briselu, aktuelni visoki predstavnik Schmidt je izvjesnim potezima napravio tri koraka nazad u odnosu na već dostignuti stepen demokratizacije ili optimizma za demokratski preobražaj i tranziciju BiH u modernu evropsku državu – kazao je Kulenović.

Azra Zornić, članica “Kruga 99” i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, naglasila je da je krajnje vrijeme da građani BiH spriječe svako daljnje cementiranje etno-feudalizacije svoje domovine.

- -

– Susjedne države Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope, su instrumentalizirale Ured visokog predstavnika. Pri tome, neki političari koji su dobili glasove ovih građana na posljednjim oktobarskim izborima su izigrali to povjerenje i dali podršku visokom predstavniku da na secesionistički, nacionalistički, segregacijski, kolonijalni i svaki drugi retrogradni način samovoljno mijenja najviši pravni akt – Ustav i to samo jednog entiteta, FBiH – rekla je Zornić.

Zapadnim diplomatama je poručila da u BiH pošalju “sposobnog i objektivnog diplomatu da obavlja funkciju visokog predstavnika”.

Suad Đozić, osnivač ReSTART-a, poručio je da je da je Bosna i Hercegovina 28 godina od Dejtona na raskršću i pred njom su dva puta: prvi koji je odredio Evropski sud za ljudska prava sugerišući da zemlja treba ići u ustavne promjene koje će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok je drugi put nametnut preko visokog predstavnika.

Zbog ovog proptesta iz MUP-a KS su najavili izmijenjen režim saobraćaja od 14 do 16 sati, uz mogućnost privremene obustave.

Najnovije

Dodik odgovorio Nikšiću: Krivca za napad u Gacku biće teško utvrditi

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u Srpskoj radi o...