Italija zabranila ChatGPT, trka u razvoju izmakla kontroli

Preporučujemo

Italija je postala prva zapadna zemlja koja je blokirala napredni chat bot ChatGPT.

Italijanska državna agencija za zaštitu podataka saopštila je da postoji zabrinutost za privatnost u vezi s modelom, koji je kreirao američki startup OpenAI, a kojeg podržava Microsoft. Stoga je donijela odluku o privremenoj blokadi procesuiranja informacija o korisnicima u Italiji koja je odmah stupila na snagu. U saopštenju se navodi i da je pokrenuta istraga.

- -

Milioni ljudi koriste ChatGPT otkako je lansiran u novembru 2022. Ovaj chat može odgovarati na pitanja koristeći prirodni, ljudski jezik, a može i oponašati druge stilove pisanja, koristeći internet kakav je bio 2021. kao svoju bazu podataka.

Postojala je zabrinutost zbog potencijalnih rizika od umjetne inteligencije (AI), uključujući njenu prijetnju radnim mjestima i širenje dezinformacija i pristrasnosti. Ranije ove sedmice ključne ličnosti u tehnologiji, uključujući Elona Muska, pozvale su da se ove vrste AI sistema suspenduju zbog straha da je trka u njihovom razvoju izmakla kontroli.

Italijanski nadzornik je rekao da ne samo da će blokirati OpenAI-jev chatbot, već će i istražiti da li je u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka.

Nadzorni organ je 20. marta rekao da je aplikacija došla do podataka koji uključuju razgovore korisnika i informacije o plaćanju. Navodi se i da ne postoji pravna osnova koja bi opravdala “masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka u svrhu ‘obuke’ algoritama koji su u osnovi rada platforme”.

- -

Također je rečeno da, budući da ne postoji način da se provjeri starost korisnika, aplikacija izlaže maloljetnike apsolutno neprikladnim odgovorima u odnosu na njihov stepen razvijenosti i svijesti.

Italijanska agencija za zaštitu podataka saopštila je da OpenAI ima 20 dana da pojasni kako će se pozabaviti zabrinutostima nadzornog organa, pod kaznom od 20 miliona eura ili do 4% godišnjeg prihoda, piše BBC.

Agencija je objavila kako OpenAI ima 20 dana za adresiranje zabrinutosti regulatora te mu prijeti kazna od 20 milijuna eura, odnosno do 4 posto godišnjih prihoda.

Blokada ChatGPT-ja u Italiji stiže samo nekoliko dana nakon što je Europol upozorio da kriminalci planiraju koristiti ChatGPT za počinjenje prevara i drugog kibernetičkog kriminala.

Najnovije

Općina Novi Grad osigurala besplatnu rehabilitaciju za 300 pripadnika boračke populacije na Olimpijskom bazenu Otoka

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je besplatnu rehabilitaciju za pripadnike boračke populacije, ratne vojne invalide  i članove Udruženja logoraša...