Stari grad Ostrožac sa tri historijske epohe privlači turiste iz cijele BiH

Preporučujemo

Stari grad Ostrožac 2013. godine proglašen je nacionalnim spomenikom, a iznimno vrijednim ga čini podatak da obuhvata tri historijske epohe.

Ovaj kulturno-historijski spomenik sastoji se od srednjovjekovne utvrde, utvrde iz osmanskog perioda, dvorca Lothara von Berksa i zbirke skulptura postavljene u prirodnom okruženju Starog grada. Sagrađen je 1286. godine kao posjed knezova Blagajskih Babonića, hrvatske plemićke porodice koja je u tom periodu vladala ovim mjestom. Manji dodatak u dvorcu urađen je između 1900. i 1906. godine za članove habsburške porodice.

- -

Na osnovu historijskih podataka, utvrđeno je da su ove krajeve naseljavali Japodi, koji su gradili svoje utvrde na uzvisinama. Tako je nastao i Stari grad Ostrožac, napravljen na uzvisini koja dominira nad Unom i njenim kanjonom. Kulturno-historijski značaj Starog grada Ostrožac je ogroman, ne samo za Unsko-sanski kanton, već i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina Ermin Beganović precizirao je za Fenu da je to najveći nacionalni spomenik koji se nalazi na teritoriji BiH. Uključuje tri različite historijske epohe značajne za historiju BiH – srednjovjekovni, osmanski i austrougarski dio.

Unutar kompleksa Starog grada Ostrožac nalazi se kolonija skulptura koja je formirana u bivšoj Jugoslaviji. Bila je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovakvog tipa koje BiH ima i sigurno jedna od manifestacija sa najdužim kontinuitetom.

Najnovije

Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Zelena, plava i crvena. Tim bojama će biti označeni potrošači električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), ako...