Umro je Bećir Dedović, ranjenog sina Muradifa ubio da ne padne četnicima u ruke: Babo, halal ti bila moja krv

Preporučujemo

Umro je Bećir Dedović iz sela Radojevići, mjesna zajednica Kozija Luka kod Foče. Dženaza i ukop bit će obavljeni sutra iza ikindije namaza na porodičnom groblju u Radojevićima.

Novinar, publicista i autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović u svom filmu “Foča – crna kutija zla” opisujući tragičnu sudbinu Bećira Dedovića, kazao je da je do sada snimio na stotine izjava svjedoka o zločinima i genocidu, te da su mnoge od njih bile jezive, šokantne, ljudskom umu neshvatljive.

- -

– Priča o Bećiru Dedoviću jedna je od najpotresnijih koje smo radili – rekao je Huseinović.

Dvadesetpetogodišnjeg Muradifa Dedovića agresija je zatekla u rodnom selu. Muradif neće nikud sa kućnog praga. Govori da će braniti svoju kuću do zadnjeg metka, makar ostao i sam. Nedugo uslijedio je napad na Radojeviće, a Muradif sa nekoliko članova svoje porodice pruža otpor.

– Upadoše u selo, u štali sam bio. Čuo sam kako im j… majku četničku i viče, ubijte mene, nemojte babu – govorio je Bećir.

Bećir je izletio iz štale, pritrčao i zagrlio teško ranjenog sina koji je uspio dopuzati do seoske česme. Srpski vojnici se približavaju.

- -

– Hoće da se napije vode i kaže meni: “babo, ubij me, nemoj da im idem živ u ruke, halal ti bila moja krv” – kazao je teško ranjeni Muradif.

Obojica su plakali. Puška je opalila, samo jedan metak. Bećir se uspio spasiti tako što se sakrio u poljski wc. Sedmi dan uspio se izvući iz srpskog okruženja. Ubili su i Bećirovu majku Hankiju. Nekoliko mjeseci kasnije, Bećirov sin uspio je sa nekoliko saboraca ući u neprijateljsku dubinu i ukopao je svog brata Muradifa, nedaleko od mjesta pogibije.

Najnovije

Zoran Milanović objavio kandidaturu za novi mandat predsjednika Hrvatske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je objavio da će se opet kandidovati za predsjednika ove države. "Evo sad. Imam najviše...