Tužilaštvo KS tražilo da se osigura Skakin dolazak u Sarajevo: Skaka danas ipak neće doći u Sarajevo

Preporučujemo

Suprotno najavama pojedinih medija, ambasador BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka danas neće doputovati u Sarajevo. Kako smo uspjeli saznati, njegov dolazak se očekuje tek sutra, piše Oslobođenje.

Prema informacijama koje su se do sada pojavile u javnosti, Kantonalno tužilaštvo KS je uputilo dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem traže da se osigura Skakin dolazak u Sarajevo, te davanje iskaza Tužilaštvu KS. Navodno je sam Skaka već odgovorio MVP-u da će doći i odazvati se pozivu Tužilaštva KS.

- -

Navodno on će biti saslušan u svojstvu osumnjičenog. Prema pojedinim informacijama, koje za sada nisu zvanično potvrđene, Skaka se sumnjiči za malverzacije prilikom održavanja Evropske olimpijade mladih (EYOF), o čemu je svojevremeno, dok je bio predsjedavajući Skupštine KS, govorio i aktuelni šef bh. diplomatije Elmedin Konaković.

Također, navodno se Skaka tereti i za nepravilnosti prilikom izgradnje javne rasvjete na prostoru općine Trnovo, jer je time, kako se pretpostavlja, doveo javnu rasvjetu do svoje privatne vikendice. Sumnjiči se i za nepravilnosti prilikom dopremanja bilida Formule E u Sarjaevo, izgradnju objekta Vidikovac na Trebeviću, te druge projekte koji su bili realizovani dok je on bio gradonačelnik Sarajeva.

Tužilaštvo KS se do sada nije oglašavalo o ovim informacijama.

Inače, ako se potvrde informacije da je Skaka osumnjičen za krivična djela, Tužilaštvu KS na raspolaganju stoji jedna od tri mogućnosti: da ga puste da se brani sa slobode, da traže izricanje mjere zabrane uključujući i kućni pritvor, ili da zatraže mjeru izricanja jednomjesečnog pritvora. Ipaak, sve će biti poznato nakon što bivši gradonačelnik Sarajeva bude saslušan.

Najnovije

Obraćanje Emira Suljagića u UN-u o genocidu u Srebrenici: Mi znamo ko je povukao obarač i gdje

U Ujedinjenim nacijama danas je upriličena panel diskusija posvećena obilježavanju genocida u Srebrenici, a na kojoj se obratio i...