Von der Leyen: Spremni smo finansijski podržati Zapadni Balkan, želimo ubrzati pristup EU

Preporučujemo

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obratila se na forumu GLOBSEC 2023 u Bratislavi na kojem je govorila o agresiji na Ukrajinu, ali i zemljama Zapadnog Balkana te je predstavila novi plan koji EU ia za njih.

Na početku obraćanja rekla je da je rat u Ukrajini ujedno i rat protiv vrijednosti i ideje ujedinjene i slobodne Evrope.

- -

“Po prvi put u našoj historiji svjedočimo napadu na jednu zemlju zato što ta zemlja želi biti dijelom evropske porodice. Suverena je odluka Ukrajine, i jasno izražena volja njenog naroda, da prihvati vrijednosti naše Unije”, rekla je von der Leyen.

Dodala je da su prisutni na Forumu tu kako bi razgovarali o uzrocima rata u Ukrajni.

“Rusija je započela ovaj ničim izazvani i neopravdani rat. Bez razloga je izvršila invaziju na Ukrajinu kako bi tu zemlju zbrisala s mape svijeta. Rusija odbija prihvatiti Ukrajinu kao nezavisnu državu. Ali volja Ukrajine da se bori i bude slobodna zapanjila je svijet. Njen narod je čvrsto uvjeren u to gdje pripada. Narod Ukrajine godinama gradi pomake svoje zemlje ka Evropskoj uniji i opet su i iznova dokazali svoju hrabrost i odlučnost”, naglasila je.

Dugoročna posvećenost

- -

Prijatelji Ukrajine će, naglasila je, ostati dugoročno posvećeni njenoj sigurnosti. Kazala je i da Evropska Unija mora preuzeti odgovornost da države koje žele postati članice mnogo više približe Uniji.

“Potresi koje je odaslao Putinov agresorski rat doprli su i do naših šest partnera na Zapadnom Balkanu. Ali to nas je samo još više zbližilo. Zapadnom Balkanu smo ponudili iste mjere solidarnosti koje smo usvojili unutar naše Unije. Podržali smo ugrožena domaćinstva da prebrode visoke troškove energije. Gradimo novu infrastrukturu kako bi se smanjila ovisnost Zapadnog Balkana o ruskim fosilnim gorivima”, rekla je von der Leyen.

Predstavila je i novu inicijativu kako bi se iskoristio ovaj važan trenutak u regiji.

“Radi se o novom planu rasta za Zapadni Balkan. Želimo dalje graditi napredak koji je postignut u proteklim mjesecima. Ali također želimo već danas narodu Zapadnog Balkana donijeti neke od koristi članstva u EU. Plan rasta koji danas predlažemo oslanja se na četiri stuba: Prvo – približiti Zapadni Balkan jedinstvenom tržištu EU. Drugo – produbiti regionalnu ekonomsku integraciju. Treće – ubrzati temeljne reforme. I četvrto – povećati pretpristupna sredstva”, objasnila je von der Leyen.

Četiri tačke

Zatim je dodala da je zapravo riječ o novom pristupu za Evropsku Uniju.

“Ne tražimo samo od naših partnera da učine nove korake ka nama. Mi također činimo velike korake ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo njihovo približavanje EU, a u tu svrhu dovodimo svoju Uniju bliže Zapadnom Balkanu. Dozvolite mi da ukratko predstavim ove četiri tačke. Za sve zemlje koje su pristupile EU u protekle dvije decenije osnovni pokretač ekonomskog rasta bio je pristup jedinstvenom tržištu. Ali zemlje koje su već na obećavajućem putu ka EU također trebaju imati koristi od našeg jedinstvenog tržišta. Naprimjer, Zapadni Balkan bi se mogao pridružiti našem digitalnom jedinstvenom tržištu u područjima kao što su e-trgovina i cyber sigurnost. Mogli bismo olakšati trgovinu robom i platni promet”, dodala je.

Međutim, to znači i da se neki zahtjevi članstva moraju unaprijed ispuniti. Neke od reformi iz procesa pristupanja ključne su za povjerenje investitora.

“Razmišljajte o izgradnji nezavisnog i učinkovitog pravosuđa, osiguranju zdravih javnih nabavki i jačanju borbe protiv korupcije. Ili razmišljajte o energetskom tržištu. Regija Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal za diversifikaciju dalje od ruskih fosilnih goriva. Ali mora povećati energetsku efikasnost, pojačati diversifikaciju i ubrzati širenje obnovljivih izvora. Zapadni Balkan može postići i jedno i drugo: energetsku nezavisnost od Rusije i bližu usklađenost s Evropskom unijom kako bi se ubrzalo pristupanje”, poručila je von der Leyen.

Burna vremena

Poslala je i, kako je navela, veoma jasnu poruku.

“Spremni smo podržati Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja. Zapadnom Balkanu su prijeko potrebne investicije. Te investicije će poboljšati život ljudi. Također će olakšati put u našu Uniju. Iz tog razloga trebamo povećati resurse namijenjene Zapadnom Balkanu. U ovim burnim vremenima ovaj plan od četiri tačke je prava ponuda za Zapadni Balkan. Dame i gospodo, historija je u pokretu”, rekla je i dodaa da su Zapadni Balkan i Unija sve bliže i bliže.

Najnovije

Predložen sastav nove Vlade Srbije: I ovaj put Dačić, Gašić, Mali, crnolistaš Vulin…, poziciju dobija i Zukorlić

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će danas podnijeti zahtjev predsjednici Skupštine Srbije Ani...