EU odobrila vakcinu Arexvy protiv RSV-a

Preporučujemo

Evropska komisija odobrila je vakcinu “Arexvy” razvijenu protiv bolesti uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

U saopštenju Evropske komisije istaknuto je da je odobrenje vakcine razvijene za zaštitu osoba starijih od 60 godina od bolesti donjih disajnih puteva uzrokovanih RSV-om važno s obzirom na porast RSV infekcija prošle zime.

- -

Vakcina koju je razvila britanska farmaceutska kompanija GSK može se od sada koristiti u svim zemljama članicama Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da je prevencija RSV infekcije kod starije populacije od velikog značaja za javno zdravlje i da je zbog toga ubrzan proces odobravanja vakcine.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je 3. maja upotrebu “Arexvyja“, koji se smatra prvom vakcinom protiv RSV-a u svijetu.

Respiratorni sincicijski virus (RSV) uzrokuje akutne infekcije disajnog sistema u svim dobnim grupama i najčešći je uzrok bronhiolitisa kod dojenčadi i male djece.

- -

Infekcije kod starije djece i odraslih u pravilu imaju blagu kliničku sliku, a iznimka su starije osobe i bolesnici s oslabljenim imunološkim odgovorom.

Najnovije

AVDO AVDIĆ OBJASNIO: “Da li ja primam upute od Mehmedagića ili Konaković od članova kartela Edina Gačanina Tita?”

Sudske odluke često objavi prije suda, detalje istraga prije tužilaštva. Medij koji uređuje Istraga.ba često je mjesto na kojem...