U Turskoj izmjereno rekordnih 49.5 stepeni!

Preporučujemo

Turska je izvijestila o rekordnoj temperaturi od 49.5 Celzijevih stepeni zabilježenoj jučer u centralnoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

‘Mediteran čekaju toplinski valovi’
Rekordna temperatura evidentirana je u centralnoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru. Prethodni rekord iznosio je 49.1 stepen Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.

- -

Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stepeni. Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barış Önol, profesor meteorologije na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu.

Toplinski valovi su sve češći i traju duže
Iako vremenski fenomen El Niño donosi i temperaturne rekorde, toplinski valovi su sve češći i traju duže, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa.

“Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije”, upozorio je.

Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na septembar i oktobar, predviđa Önol. Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.

- -

Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema službenim podacima tokom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34.6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22.2 posto. Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dosegnuti nultu stopu do 2053.

Najnovije

Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore...