Islamska zajednica upozorava na sve težu situaciju: Migrantsku krizu u BiH moraju rješavati državni organi

Preporučujemo

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović organizovao sastanak kojem su prisustvovali predstavnici gradskih i općinskih vlasti, te nevladinih organizacija sa područja Kantona Sarajevo na kojem se razgovaralo o trenutnoj izbjegličkoj krizi.

Uzimajući u obzir sve težu situaciju sa prilivom izbjeglica i migranata u BiH, a posebno u glavnom gradu i krajiškim općinama, Islamska zajednica u BiH još jednom apeluje na sve državne organe da shvate kako se po svim pokazateljima nalazimo pred ozbiljnom izbjegličkom krizom. U tom smislu, još jednom je sa ovog sastanka poručeno da je neophodno da se aktiviraju akcioni planovi i koordinaciona tijela oformljena za ovakve situacije i da u tom smislu svi nivoi vlasti moraju početi djelovati bez oklijevanja. Također je naglašena neophodnost da se i međunarodne organizacije, naročito one kojima je to mandat, aktivnije uključe u čitav proces rješavanja problema.

- -

Islamska zajednica sa svoje strane je spremna pružiti pomoć u granicama svojih mogućnosti, ali i dalje insistira na sistemskom rješenju. Uslovi u kojima izbjeglice i migranti danas borave u javnim gradskim prostorima i sve ono što se tamo dešava, kao i pokušaji različitih manipulacija njihovom patnjom, neprihvatljivi su i zato nadležni državni organi moraju pronaći adekvatno rješenje.

U Islamskoj zajednici podsjećaju da su još početkom februara ove godine upozoravali na ovaj problem i tražili od nadležnih organa da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem.

(Index.ba)

Najnovije

Željezničar osigurao opstanak, Tuzlaci pred ispadanjem iz elitnog ranga

Odigrana je na Grbavici utakmica 30. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Tuzla Cityja. Na kraju...