VIDEO Sedamnaest godina od zločina u Banja Luci: Ubice Murata Badića nikada nisu otkrivene

Preporučujemo

Murat Badić je tog 7. maja 2001. godine  u Banju Luku došao sa stotinjak Cazinjana, na događaj koji je budio nadu u pomirenje i suživot.

Ubice koje nikada nisu otkrivene, divljački su kamenovale 61-godišnjeg Cazinjanina prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije. Nakon 19 dana provedenih u komi nesretni čovjek je umro.

- -

Kamenjem su tada zasuti svi koji su došli na ovaj događaj. Građani, visoke domaće i strane ličnosti. Četiri hiljade demonstranata tuklo je 300 Bošnjaka koji su stigli u Banja Luku.

U blizini tvrđave Kastel zapaljeni su autobusi kojma su Bošnjaci stigli iz svih krajeva BiH, ali i inostranstva. Murat Badić je u Banju Luku došao iz Austrije, gdje je radio.

Ni 17 godina nakon tog zločina – ubistvo nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice.

Svečana ceremonija bila je najavljena za 11 sati i 30 minuta. Pola sata prije, stotinjak demonstranata krenulo je sa napadom- na okupljene ispred zgrade Islamske zajednice bacali su cigle, kamenje, flaše, stolice…

- -

Spas su potražili u medžlisu, gdje su bili doslovno zarobljeni do 14 sati.

Tadašnji premijer RS Mladen Ivanić pridružio se zatočenima u medžlisu, obečavši da će je posljednji napustiti. Mirko Šarović, Dragan Čavić i Dragan Kalinić pokušavali su smiriti masu, a njihov govor pratile su povici: “Nećemo džamiju!”.

Tog dana ubijen je Murat Badić, a 153 osobe su lakše i teže povrijeđene.

Ceremonija polaganja kamena temeljca je kasnije obavljena u tajnosti i pod velikim osiguranjem.

(E.L.)

Najnovije

Zbog oštećenja kontaktne mreže tramvaji saobraćaju od Čengić Vile do Baščaršije

KJKP "Gras" obavještava korisnike javnog gradskog prevoza da je danas, od 8.07 sati došlo do zastoja u odvijanju tramvajskog...