U sukobima duž granice Južnog Sudana i Sudana više od 50 ubijenih

Preporučujemo

Više od 50 osoba, među kojima su žene, djeca i dvojica mirovnjaka UN-a, ubijeno je u napadima duž granice Južnog Sudana sa Sudanom, saopćili su zvaničnici, u najsmrtonosnijim u nizu incidenata od 2021. u vezi s graničnim sporom.

 

- -

Naoružani mladići iz južnosudanske države Warrap izveli su u subotu napade u susjednoj regiji Abiyei, saopćio je u ponedjeljak Bulis Koch, ministar informiranja u Abiyei.

 

Abiyei je područje bogato naftom kojim zajednički upravljaju Južni Sudan i Sudan, a obje strane tvrde da polažu pravo na njega.

 

- -

Koch je rekao za Reuters da je 52-oje mještana, među kojima su žene, djeca i policajci, ubijeno tokom napada u subotu. Još 64 osobe su ranjene.

 

– Zbog trenutne teške sigurnosne situacije koja je izazvala strah i paniku, uveli smo policijski sat – kazao je on.

 

Ganski mirovnjak iz snaga Ujedinjenih nacija sa sjedištem u Abijeju ubijen je kada je njegova baza u gradu Agoku napadnuta u jeku nasilja, saopćile su u nedjelju Privremene sigurnosne snage UN-a za Abyei (UNISFA).

 

U novom nasilju dan kasnije, drugi mirovnjak iz Pakistana je ubijen, a četiri njegove kolege i jedan civil ranjeni su dok su prevozili civile iz baze UNISFA u bolnicu, saopćila je UNISFA u ponedjeljak. Nije dalo više detalja.

 

Koch je kzaao da su stotine raseljenih civila potražile sklonište u bazi UNISFA.

 

William Wol, ministar informacija države Warrap, kazao je da će njegova vlada provesti istragu skupa s administracijom Abyeija.

 

U Abiyeju su ponovo izbili sukobi između suparničkih frakcija etničke grupe Dinka u vezi sa sporom oko lokacije administrativne granice na kojoj se prikupljaju značajni poreski prihodi od prekogranične trgovine.

 

Koch je rekao da su mladići iz reda Dinka iz Varapa i snage vođe pobunjenika iz etničke grupe Nuer izveli napade u Abiyeju.

 

Građanski rat u Južnom Sudanu, koji je izbio ubrzo nakon što je zemlja stekla nezavisnost od Sudana, i koji se uglavnom vodi duž etničkih linija između Dinka i Nuera, izazvao je stotine hiljada pogibija u periodu između 2013. i 2018.

 

Otada, rutinski sukobi između niza naoružanih grupa nastavili su ubijati i raseljavati veliki broj civila. U borbama u Abiyeju u novembru poginule su najmanje 32 osobe.

Najnovije

Aleksandar Vučić najavio smjenu Dragana Stojkovića Piksija?

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, prokomentarisao je rezultat reprezentacije ove zemlje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Remijem protiv Danske (0:0) naše...